Czy wiesz, że czosnek warto zgnieść przed zjedzeniem?

Czy wiesz, że czosnek warto zgnieść przed zjedzeniem? fot. Czywiesz.pl
Czosnek ma wiele zastosowań jako przyprawa i jako środek leczniczy. Ma on także wiele substancji korzystnych dla naszego organizmu.
/ 14.12.2017 09:51
Czy wiesz, że czosnek warto zgnieść przed zjedzeniem? fot. Czywiesz.pl

W błonach komórkowych czosnku znajdują się organiczne związki siarki. Jedna z cenniejszych substancji to allinaza. Jest to enzym, który pomaga wytwarzać związki przeciwdziałające zakrzepom, jest silnym antyoksydantem i naturalnym antybiotykiem.

Allinaza uwalnia się gdy zgnieciemy ząbek czosnku i pozostawimy na 10 minut. Potem możemy go jeść na surowo lub gotować. To allinazie zawdzięczamy charakterystyczny zapach czosnku.

Oczywiście czosnek zawiera także wiele innych korzystnych dla zdrowia substancji.

Zdjęcie: copyright PhotoXpress.com

Autor: ~mar

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA