Dąb szypułkowy (Quercus robur)

dąb szypułkowy
Kora dębu szypułkowego jest bardzo powszechna w zielarstwie. Ma m.in. działanie bakteriobójcze, ściągające i hamujące krwawienie.
/ 18.09.2009 08:28
dąb szypułkowy

Kora dębowa jest bogata m.in. w:

  • kwasy fenolowe,
  • garbniki,
  • związki żywicowe.

Zobacz też: Jak przygotować napar z ziół?

Zastosowanie

Kora jest używana w przypadku wystąpienia:

  • biegunki,
  • trądziku,
  • chorób i stanów zapalnych skóry,
  • odmrożeń,
  • oparzeń,
  • zapalenia błon śluzowych,
  • krwawiących ran,
  • upławów,
  • nieżytów jelit,
  • wyprysków alergicznych,
  • szybkiego przetłuszczania się włosów
  • drobnoustrojów w układzie pokarmowym (m.in. czerwonki, duru i pałeczek okrężnicy),
  • bakterii, których nie mogą zniszczyć antybiotyki,
  • rozszerzonych naczynek,
  • krwawienia z dróg rodnych,
  • stanów zapalnych jamy ustnej,
  • nadmiernego pocenia.

Jak i kiedy zbierać

Jeśli samodzielnie chcesz zbierać korę dębową, pamiętaj, że odpowiednia jest do tego jest ta o grubości większej niż 5 mm, ze srebrnym połyskiem, najlepiej gładka. Korę nacinamy wiosną, jeszcze przed pojawieniem się liści na młodych gałęziach. Wówczas bardzo łatwo ją oddzielić. Wysuszoną możemy używać nawet przez 2 lata.

Zobacz też: Fitoterapia - czy zioła leczą?

Napar z kory dębu

1 łyżkę suszonej kory dębowej zalewamy 0,25 ml wody i gotujemy ok. 7 minut.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA