Kora dębowa jest bogata m.in. w:
- kwasy fenolowe,
- garbniki,
- związki żywicowe.
Zobacz też: Jak przygotować napar z ziół?
Zastosowanie
Kora jest używana w przypadku wystąpienia:
- biegunki,
- trądziku,
- chorób i stanów zapalnych skóry,
- odmrożeń,
- oparzeń,
- zapalenia błon śluzowych,
- krwawiących ran,
- upławów,
- nieżytów jelit,
- wyprysków alergicznych,
- szybkiego przetłuszczania się włosów
- drobnoustrojów w układzie pokarmowym (m.in. czerwonki, duru i pałeczek okrężnicy),
- bakterii, których nie mogą zniszczyć antybiotyki,
- rozszerzonych naczynek,
- krwawienia z dróg rodnych,
- stanów zapalnych jamy ustnej,
- nadmiernego pocenia.
Jak i kiedy zbierać
Jeśli samodzielnie chcesz zbierać korę dębową, pamiętaj, że odpowiednia jest do tego jest ta o grubości większej niż 5 mm, ze srebrnym połyskiem, najlepiej gładka. Korę nacinamy wiosną, jeszcze przed pojawieniem się liści na młodych gałęziach. Wówczas bardzo łatwo ją oddzielić. Wysuszoną możemy używać nawet przez 2 lata.
Zobacz też: Fitoterapia - czy zioła leczą?
Napar z kory dębu
1 łyżkę suszonej kory dębowej zalewamy 0,25 ml wody i gotujemy ok. 7 minut.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!