Jukka z wyglądu przypomina palmę, ale w rzeczywistości jest rośliną z rodziny liliowatych. Białe, pięknie pachnące nocą kwiaty jukki sprawiają, że jest ona uważana za najpiękniejszą roślinę pustynną. Indianie nazywają ją „drzewem życia” z powodu jej właściwości leczniczych.
Jukka to roślina bardzo wytrzymała na niekorzystne warunki atmosferyczne. Tak skrajne warunki jak: gwałtowne burze, długotrwałe susze, zimne wiatry, palące słońce - nie szkodzą jej.
Najbardziej cenioną właściwością jukki jest jej zdolność odtruwania organizmu. Dlatego znajduje zastosowanie głównie w leczeniu chorób, powstałych ze złej przemiany materii - jak nieżyt i polipy jelita grubego, choroba Cohna oraz dolegliwości reumatyczne, m.in. artretyzm czy dna moczanowa.
Wyciąg z jukki zawiera enzymy, saponiny, chlorofil, antyoksydanty i wiele innych substancji czynnych. Jego działanie jest wielokierunkowe - m.in. wspomaga wchłanianie substancji odżywczych niezbędnych organizmowi, polepsza trawienie i reguluje procesy wydalnicze. Tę wspaniałą roślinę leczniczą cenią sobie zwłaszcza osoby cierpiące na chroniczne choroby jelita grubego.
Natomiast saponiny pozyskane z jukki są skutecznym lekiem w zapaleniu stawów. Te naturalne substancje działają jak sterydy, ale w przeciwieństwie do nich nie wywołują żadnych skutków ubocznych, jeżeli są właściwie dawkowane.
Kuracja jukką trwająca kilka tygodni nie tylko odtruwa, ale także odmładza organizm. Zwiększa odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia samopoczucie psychiczne.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!