Leki z twojej kuchni

Wystarczy, że zajrzysz do lodówki czy szafki z zapasami, a znajdziesz składniki, które mają uzdrawiającą moc. Podpowiadamy, jak działają niektóre z nich i w jaki sposób możesz prowadzić taką żywieniową kurację.
/ 04.01.2011 10:27
Niech pożywienie będzie lekarstwem, a nie lekarstwo pożywieniem – zalecał Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny. I miał rację, bo zamiast profilaktycznie łykać garści tabletek, lepiej przekąsić coś zdrowego. Naturalne składniki działają wprawdzie łagodniej niż leki, ale nie mają tylu skutków ubocznych. Są doskonałym rozwiązaniem przy łagodzeniu niezbyt ciężkich, ale powszechnych dolegliwości. Podnoszą też skuteczność klasycznych terapii.

Oto kilka wartych przetestowania kuracji.
- Jeśli rozbiera cię przeziębienie, przez 3–4 dni pij po kubku ciepłego rosołu z kury. Zawarte w nim aminokwasy (zwłaszcza cysteina) łagodzą stany zapalne górnych dróg oddechowych, ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny i działają bakteriobójczo.
- Gdy cierpisz na niestrawność i wzdęcia, jadaj dania doprawione kminkiem i majerankiem – przyprawy te obfitują w olejki eteryczne o działaniu wiatropędnym i pobudzającym wydzielanie soków trawiennych.
- Przy nadwadze sięgaj po tzw. termogeniki. To substancje przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Zalicza się do nich zielona herbata (postaraj się pić 2 szklanki dziennie), ostra papryka, pieprz i imbir (przyprawione nimi potrawy szybciej sycą, hamują ataki głodu i są szybciej spalane niż łagodne dania).

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA