Leki z twojej kuchni
Wystarczy, że zajrzysz do lodówki czy szafki z zapasami, a znajdziesz składniki, które mają uzdrawiającą moc. Podpowiadamy, jak działają niektóre z nich i w jaki sposób możesz prowadzić taką żywieniową kurację.

- Irena Piotrak
Niech pożywienie będzie lekarstwem, a nie lekarstwo pożywieniem – zalecał Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny.
I miał rację, bo zamiast profilaktycznie łykać garści tabletek, lepiej przekąsić coś zdrowego. Naturalne składniki działają wprawdzie łagodniej niż leki, ale nie mają tylu skutków ubocznych. Są doskonałym rozwiązaniem przy łagodzeniu niezbyt ciężkich, ale powszechnych dolegliwości. Podnoszą też skuteczność klasycznych terapii.
Oto kilka wartych przetestowania kuracji.
- Jeśli rozbiera cię przeziębienie, przez 3–4 dni pij po kubku ciepłego rosołu z kury. Zawarte w nim aminokwasy (zwłaszcza cysteina) łagodzą stany zapalne górnych dróg oddechowych, ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny i działają bakteriobójczo.
- Gdy cierpisz na niestrawność i wzdęcia, jadaj dania doprawione kminkiem i majerankiem – przyprawy te obfitują w olejki eteryczne o działaniu wiatropędnym i pobudzającym wydzielanie soków trawiennych.
- Przy nadwadze sięgaj po tzw. termogeniki. To substancje przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Zalicza się do nich zielona herbata (postaraj się pić 2 szklanki dziennie), ostra papryka, pieprz i imbir (przyprawione nimi potrawy szybciej sycą, hamują ataki głodu i są szybciej spalane niż łagodne dania).
1 z 5

Jabłka
- Przeciw przeziębieniu: pij codziennie szklankę niesłodzonego soku jabłkowego. Ma on działanie przeciwwirusowe, dzięki czemu chroni przed infekcjami górnych dróg oddechowych. - Gdy dokuczają zaparcia: zaczynaj dzień od zjedzenia na czczo (30 min przed śniadaniem) surowego jabłka. Dostarczysz sobie pektyn, które pomogą oczyścić jelita. - Aby schudnąć: jedz po jednym jabłku na drugie śniadanie i podwieczorek. To cię nasyci i poprawi twoją przemianę materii.
2 z 5

Pomidory
- Przy cerze naczynkowej: jadaj codziennie 2 spore pomidory, a zaspokoisz swoje zapotrzebowanie na witaminę C (wzmacnia ona i uszczelnia naczynka krwionośne).
- Przeciw rakowi prostaty: zachęć swojego mężczyznę, aby codziennie wypijał szklankę soku pomidorowego, zjadał talerz pomidorówki, 2 łyżki keczupu lub dużego pomidora. Kuracja taka obfituje w przeciwnowotworowy likopen i aż o 34 proc. obniża ryzyko raka prostaty. Dodatkowo (dzięki zawartości potasu) reguluje ciśnienie krwi.
3 z 5

Czosnek
- Przeciw cukrzycy i miażdżycy: aby obniżyć ryzyko tych chorób, jadaj po 2 ząbki czosnku dziennie. Zawarte w nim substancje regulują stężenie cukru we krwi, zapobiegają twardnieniu tętnic i powstawaniu w nich skrzepów oraz obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
- Na wzmocnienie: 10 zmiażdżonych ząbków czosnku zalej sokiem z cytryny i szklanką przegotowanej, letniej wody. Odstaw na dobę do lodówki, przecedź i dodaj 2 łyżki miodu, wymieszaj. Pij po 2 łyżki syropu dziennie przez 2–3 tygodnie.
4 z 5

Kapusta
- Przeciw nowotworom przewodu pokarmowego: przynajmniej raz w tygodniu zjedz sporą porcję surówki ze świeżej kapusty (białej lub czerwonej). Zawarte w niej przeciwutleniacze i błonnik obniżają ryzyko wystąpienia raka żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.
- Przy bólu stawów: pomaga kapuściany okład – wystarczy wyciąć z dużego liścia grube żyłki, zmiażdżyć go (np. wałkiem do ciasta), przyłożyć na bolące miejsce i owinąć bandażem. Zostawić opatrunek na noc.
5 z 5

Oliwa z oliwek
- By zregenerować wątrobę: przez 10 kolejnych dni wypijaj przed snem po łyżce oliwy z łyżką soku z cytryny (zawarte w miksturze polifenole zwalczają wolne rodniki i działają na wątrobę ochronnie). Taką samą kurację, ale rano, na czczo, możesz stosować, jeśli cierpisz na zaparcia lub masz podrażniony przewód pokarmowy.
- Gdy masz wysoki cholesterol: skrapiaj oliwą (do 2 łyżek dziennie) surówki i inne dania. To podniesie poziom dobrego cholesterolu HDL
Pełnoziarnisty makaron
- Przy atakach głodu: do obiadu gotuj po szklance na osobę pełnoziarnistego makaronu. To źródło węglowodanów złożonych. Są one wolniej przyswajane niż te zawarte np. w białym ryżu czy ziemniakach, dlatego sycą na wiele godzin i zapobiegają wahaniom cukru we krwi, a to właśnie one wywołują wilczy apetyt. Makaron możesz jadać nawet codziennie, ale by spełniał swoją rolę, powinien być lekko twardy (al dente). i obniży poziom złego LDL.