Prawidłowy poziom magnezu mają osoby zdrowe, które się dobrze odżywiają i uzupełniają swoją codzienną dietę o produkty takie jak: pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, płatki zbożowe, kasze gryczaną, orzechy, banany, ciemnozielone warzywa, pestki dyni. Powstawaniu niedoboru sprzyjają najczęściej stres, napięcia nerwowe, picie zbyt dużej ilości kawy, mocnej herbaty i alkoholu, a także zażywanie środków odwadniających. Jeśli w naszym organizmie poziom magnezu jest zbyt niski, cierpimy na huśtawkę nastrojów, dokucza nam bezsenność, drganie powiek, kurcze łydek, mrowienie. Długotrwały deficyt tego pierwiastka może doprowadzić do poważnych chorób cywilizacyjnych (miażdżycy i nowotworów).
Dlatego powinniśmy spożywać jak najwięcej potraw bogatych w magnez. Dla łasuchów mam miłą wiadomość: kopalnią magnezu jest kakao i gorzka czekolada, więc uzupełnianie braków tego pierwiastka powinno stać się czystą przyjemnością.
Agata Dudkiewicz
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!