Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Mangan - właściwości
  2. Mangan - źródła
  3. Mangan - zapotrzebowanie
  4. Mangan - niedobór
  5. Mangan - nadmiar

Mangan - właściwości

Mangan jest pierwiastkiem nieco mniej znanym i mniej popularyzowanym w mediach. Tymczasem okazuje się, że jest to jeden z ważniejszych składników naszego kośćca. Ponadto wykazuje działanie przeciwutleniające, a także poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i pozytywnie wpływa na stan skóry.

Inne właściwości manganu:

  • zwiększa libido i sprawność seksualną,
  • zmniejsza PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego),
  • poprawia płodność,
  • chroni układ krążenia przed wolnymi rodnikami,
  • poprawia stan skóry,
  • poprawia funkcjonowanie mózgu.

Mangan - źródła

Mangan w bardzo dużej ilości występuje w płatkach owsianych, a także w produktach zbożowych, np. w chlebie razowym. Inne źródła manganu to:

  • otręby pszenne,
  • orzechy i migdały,
  • żurawina,
  • jabłka,
  • ananasy,
  • morele,
  • kakao,
  • warzywa strączkowe (głównie fasola biała),
  • zielone warzywa (szpinak, jarmuż),
  • kalafior,
  • buraki,
  • marchew,
  • herbata,
  • mleko,
  • skorupiaki.

Mangan - zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na mangan zależy od wieku i płci. U dorosłych wynosi około 2 miligramów. Poniżej przedstawiamy dokładną rozpiskę zapotrzebowania na mangan.

  • niemowlęta - 0,003 mg
  • dzieci od 7 do 12 miesiąca - 0,6 mg
  • dzieci od 1 do 3 lat - 1,2 mg
  • dzieci od 4 do 8 lat - 1.5 mg
  • dziewczynki od 9 do 18 lat - 1,6 mg
  • chłopcy od 9 do 13 lat - 1,9 mg
  • chłopcy od 14 do 18 lat - 2,2 mg
  • kobiety - 1,8 mg
  • kobiety w ciąży - 2,0 mg
  • kobiety karmiące - 2,6 mg
  • mężczyźni - 2,3 mg

Zarówno niedobory, jak i nadmiar manganu są obserwowane bardzo rzadko. Jednak warto mieć je na uwadze, wówczas, gdy przez dłuższy czas czujemy się źle i doskwiera nam któryś z wymienionych wyżej objawów.

Mangan trudno przedawkować, przyjmując produkty spożywcze bogate w ten pierwiastek. Objawy toksyczne po manganie obserwowano u górników, wdychających tlenek manganu w niewentylowanych szybach kopalnianych.

Mangan - niedobór

Spożywanie nadmiernej ilości produktów spożywczych bogatych w wapń, magnez, żelazo i fosfor może osłabić wchłanianie manganu, podobnie jak przyjmowanie doustnej antykoncepcji hormonalnej. Jednakże pierwiastek ten bywa zastępowany w pewnych procesach biochemicznych magnezem.

Niedobór manganu może powodować:

  • opóźnienia w rozwoju i wzroście,
  • osłabienie kości, osteoporozę,
  • wysuszenie skóry,
  • zmiany skórne,
  • osłabienie słuchu,
  • niedokrwistość,
  • zawroty głowy,
  • zaburzenia gospodarki białkowej, węglowodanowej i tłuszczowej,
  • spadek masy ciała.

Dodatkowo niedobór manganu u kobiet w ciąży może stać się przyczyną uszkodzenia błędnika u rozwijającego się płodu. Zbyt mała ilość manganu przyczynia się również do zaburzeń płodności, co jest skutkiem nieprawidłowych reakcji syntezy cholesterolu, z którego wytwarzane są hormony płciowe, sterujące płodnością.

Mangan - nadmiar

Nadmiar manganu w naszym organizmie może wywoływać negatywne skutki, zwłaszcza dla samopoczucia i zdrowia psychicznego. Powoduje:

  • spadki nastroju,
  • apatię, aż po depresję,
  • rozdrażnienie,
  • halucynacje,
  • zaburzenia snu.

Nadmiar manganu wywoływać może także drżenia kończyn – podobne jak w przebiegu choroby Parkinsona. Oprócz tego może dojść do osłabienia funkcji wątroby.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.09.2013 na zlecenie Edipresse.

Reklama

Więcej o witaminach i pierwiastkach:

Reklama
Reklama
Reklama
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!