Dobrym miejscem zbiorów jest łąka położona z dala od ruchliwych ulic oraz upraw nawożonych lub pryskanych pestycydami. Młode listki zbieraj koniecznie przed kwitnieniem – wtedy nie mają jeszcze goryczki. Wybieraj 6–8-centymetrowe rozety mniszka, czubki pokrzywy lub mięty oraz drobne listki szczawiu.
Graj w zielone
Niepozorne, delikatne listki kryją w sobie niezwykłą moc.
► Chronią przed anemią. Mają całkiem sporo żelaza niezbędnego do wytwarzania krwi.
Ponieważ nasz organizm słabo je przyswaja. Dlatego przed podaniem skrop sałatkę sokiem z cytryny. Dzięki temu przyswoisz nawet 2–3 więcej żelaza.
► Wspomagają rozwój płodu. A to dzięki zawartości kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet oczekujących dziecka – chroniącego przed wadami rozwojowymi.
Kwas foliowy bardzo łatwo ulega zniszczeniu pod wpływem wysokiej lub niskiej temperatury. Dlatego zielone listki najlepiej jeść tuż po zerwaniu na surowo. Przechowywane w lodówce szybko tracą właściwości.
► Odmładzają, bo zawierają sporo beta-karotenu (prowitamina A) oraz witaminę E. To silne antyoksydanty opóźniające starzenie się organizmu.
Składniki te rozpuszczają się jedynie w tłuszczach. Dlatego sałatki trzeba skropić oliwą. Łatwiej przyswoisz cenne witaminy.
► Odchudzają. Szklanka świeżych liści ma kilka kalorii, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie.
Świeże listki dodane do posiłków ułatwiają trawienie i zmniejszą przyswajanie tłuszczów.
Zachowaj umiar
Niektóre substancje zawarte w jadalnych listkach mogą mieć działanie niekorzystne dla zdrowia. Na przykład szczaw i szpinak zawierają kwas szczawiowy, który utrudnia przyswajanie wapnia oraz powoduje powstawanie kamieni. Powinny więc ich unikać osoby cierpiące na reumatyzm, artretyzm lub choroby nerek.
ZIELENINA DO ZADAŃ SPECJALNYCH
► SZPINAK dobry dla rekonwalescentów. Zawarte w nim beta-karoten, witamina C oraz żelazo wzmacniają organizm i podnoszą odporność.
► MNISZEK LEKARSKI dla nadciśnieniowców – obniża bowiem ciśnienie krwi. Bogaty także w potas i mannitol – związek działający moczopędnie.
► MELISA lekarstwo dla zestresowanych. Ma dużo olejków eterycznych, działa uspokajająco, łagodzi objawy przewlekłego zmęczenia. Pomaga przy bezsenności.
► MIĘTA dobra na kłopoty trawienne. Bogata w olejek eteryczny – mentol. Działa przeciwbólowo, uspokajająco, dezynfekująco, żółciopędnie oraz bakteriobójczo.
► SZCZAW chroni przed nowotworami. Jest źródłem chlorofilu – zielonego barwnika roślin, który usuwa z organizmu toksyny i hamuje rozwój komórek raka.
► POKRZYWA to odtrutka dla mieszkańców dużych miast i osób palących papierosy. Ma sporo witaminy C, która skutecznie wymiata z organizmu wolne rodniki.
PAMIĘTAJ! Przed zjedzeniem dokładnie wypłucz zielone liście. Pokrzywę możesz też sparzyć wrzątkiem albo wrzucić na moment (ok. 5 sekund) do gorącej wody i dokładnie osączyć.
Przekąska na dobry apetyt
- pół szklanki ananasa świeżego lub z puszki
- mały banan
- sok z cytryny do smaku
- pół szklanki listków świeżej melisy
- szczypta soli
- 3 łyżki jogurtu
- łyżka ziaren słonecznika
Ananas obierz i pokrój w kostkę. Banan obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Listki mięty porwij na kawałki. Dodaj do owoców, wymieszaj. Do pozostałego soku z cytryny dodaj szczyptę soli i jogurt, wymieszaj. Polej sałatkę, posyp słonecznikiem i schłodź.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!