Podatność na grypę czy przeziębienie w dużej mierze zależy od aktualnego stanu zdrowia. Seniorzy, rekonwalescenci czy przewlekle chorzy (np. na cukrzycę) mają bowiem z założenia niższą odporność niż pozostałe osoby. Jeśli należysz do tych pierwszych, poproś lekarza rodzinnego, aby zalecił ci indywidualnie dopasowane metody na wzmocnienie organizmu (np. leki stymulujące układ immunologiczny). Na obniżenie odporności organizmu wpływa też przemęczenie, niedobory pokarmowe a także zaburzenia snu i naturalna podatność na infekcje. Dlatego zanim zacznie się sezon przeziębień, warto zadbać o odpowiednie zabezpieczenie organizmu.
Pamiętaj, że na efekty naturalnych terapii czy stosowanych suplementów trzeba czekać co najmniej 2 tygodnie. Dlatego im wcześniej zaczniesz, tym większa szansa że unikniesz jesiennych infekcji. Poznaj 6 naturalnych kuracji na wzmocnienie odporności.
Czytaj także:
11 najlepszych preparatów na wzmocnienie organizmu
3 proste przepisy na wzmacniające kuracje z malin
Hit zdrowotny, który znajdziesz w swojej kuchni
1
z
6
fot. Dreamstime
Wino cebulowe
- Składniki: 30 dag obranej cebuli (z polskiej uprawy), butelka białego wytrawnego wina gronowego, 10 dag miodu.
- Przepis: Cebulę bardzo drobno posiekaj i wsyp do emaliowanego lub szklanego naczynia. Dodaj miód, wymieszaj, odstaw na godzinę. Zalej winem, przelej do ciemnej butelki, zakorkuj i porządnie wstrząśnij. Odstaw w chłodne ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij. Po 7 dniach przecedź. Przechowuj w lodówce.
- Kuracja: Pij 1–2 razy dziennie po pół kieliszka od wina, po posiłku. Kurację możesz prowadzić 3–4 tygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę.
2
z
6
fot. Fotolia
Syrop z porzeczek i ziół
- Składniki: kilogram czarnych porzeczek (mogą być mrożone), 4 łyżki sproszkowanych suszonych liści pokrzywy l 5 łyżek miodu, 2 łyżki pyłku pszczelego
- Przepis: Z porzeczek wyciśnij sok. Zalej nim pokrzywę i gotuj ok. 4 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy wystygnie, dokładnie przecedź, lekko podgrzej (do temp. ok. 40 st. C), dodaj miód i pyłek. Dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce.
- Kuracja: Zażywaj przez 2–3 tygodnie 3 razy dziennie po łyżce, przy czym ostatnią porcję nie później niż o godzinie 17.
3
z
6
fot. Dreamstime
Wywar z żeń-szenia
- Składniki: 1 g (czyli pół łyżki) drobno rozdrobnionego suszonego korzenia żeń-szenia, łyżeczka miodu
- Przepis: Żeń-szeń zalej szklanką wody o temp. 96 st. C (czyli po odczekaniu ok. 3 minut, od momentu, gdy wyłączysz czajnik ze wrzątkiem). Po 3 minutach przecedź napar, ale fusów nie wyrzucaj (będziesz mogła je zaparzyć jeszcze 2 razy). Po kwadransie dodaj do napoju miód. Wymieszaj.
- Kuracja: Napar pij 2 razy dziennie, po śniadaniu i obiedzie (nie wieczorem, bo możesz mieć problemy z zaśnięciem!). Kurację prowadź 2–4 tygodnie. Potem zrób 1–2-miesięczną przerwę.
4
z
6
fot. Dreamstime
Herbata z pieprzem kajeńskim
- Składniki: pół łyżeczki mielonego pieprzu z papryczki Cayenne
- Przepis: Pieprz kajeński zalej połową szklanki wrzątku, przykryj i odstaw na dziesięć minut
- Kuracja: Przez 2–3 dni, 2–3 razy dziennie wypijaj herbatę z dodatkiem 2 łyżeczek pieprzowego naparu (letni napój możesz posłodzić naturalnym miodem, najlepiej gryczanym). Zamiast porcji herbaty możesz też wypić napój przygotowany z 2/3 szklanki ciepłej wody, soku z połówki cytryny, 2 łyżeczek miodu i szczypty pieprzu kajeńskiego (rozmieszaj tuż przed wypiciem).
5
z
6
Nalewka czosnkowa
- Składniki: 25 dag czosnku, 250 ml spirytusu spożywczego
- Przepis: Czosnek rozgnieć na miazgę. Zalej spirytusem, zamknij i odstaw w chłodne ciemne miejsce (ale nie do lodówki). Po 10 dniach przecedź i odstaw jeszcze na 3 dni.
- Kuracja: Zażywaj 3 razy dziennie, przed posiłkami, dodając do 50 ml mleka lub jogurtu. Zacznij od 1 kropli i do każdej kolejnej porcji dodaj o 1 kroplę więcej (np. kropla przed śniadaniem, 2 – przed obiadem, 3 – przed kolacją). Szóstego dnia przed kolacją wypada 17 kropli. Siódmego dnia przed śniadaniem powtarzasz tę dawkę, a z każdą kolejną zmniejszasz o kroplę, aż dojdziesz do 1.
6
z
6
fot. Dreamstime/Fotolia
Lniano-twarogowa Pasta dr Budwig
- Składniki: 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju lnianego (do kupienia w aptece), pół kostki chudego twarogu, 200 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego, 5 łyżeczek miodu, 2 szczypty cynamonu l garść rodzynek.
- Przepis: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę (minimum 5 minut, by olej dobrze połączył się z nabiałem).
- Kuracja: Stosuj codziennie przez miesiąc. Dzienną porcję pasty możesz zjeść na jeden raz lub w kilku podejściach, samą albo jako dodatek, np. do naleśników, chleba itp. Nie podgrzewaj pasty. Przygotowaną porcję zużyj w ciągu dnia (do tego czasu przechowuj w lodówce).
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!