Muchomor czerwony (Amanita muscaria) to niejadalny i trujący grzyb należący do muchomorowatych. Ma charakterystyczny czerwony kapelusz z białymi plamkami. Ostatnio pojawiła się moda na spożywanie muchomorów w celach leczniczych. Jedną z form jest picie nalewki z muchomora. Trend jest promowany również przez niektórych celebrytów. Lekarze alarmują, że jest to bardzo niebezpieczna praktyka i nie powinniśmy w żadnej postaci spożywać muchomora czerwonego. Reakcja organizmu po kontakcie z toksynami zawartymi w grzybach jest nieprzewidywalna.
Spis treści:
- Właściwości nalewki z muchomora
- Nalewka z muchomora — na co jest stosowana?
- Nalewka z muchomora — bezpieczeństwo
Właściwości nalewki z muchomora
Tradycyjnie muchomor czerwony (łac. Amanita muscaria) był używany w lecznictwie od wieków na Syberii czy w niektórych regionach Skandynawii. Preparaty z muchomora stosowano zarówno miejscowo, jak i wewnętrznie. Jego zwolennicy uważają, że grzyb ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwlękowe i pobudzające. Badania nie potwierdzają jego skuteczności, chociaż istnieją pewne doniesienia, że związki w nim obecne mogą działać terapeutycznie, np. przeciwnowotworowo.
Nalewka z muchomora — na co jest stosowana?
Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku zbadali, w jakim celu stosowany jest muchomor oraz jakie są skutki uboczne picia nalewki z muchomora i jedzenia suszonych muchomorów. Okazało się, że kobiety przyjmowały nalewkę z muchomora na problemy skórne i dolegliwości bólowe (np. ból głowy), a mężczyźni — suszone muchomory w celu złagodzenia stresu, depresji i poprawy snu. Główne skutki uboczne po spożyciu muchomora to ból głowy, ból brzucha i ospałość. Kobietom spożywającym nalewkę dokuczał najbardziej ból głowy.
Nalewka z muchomora jest też polecana przez zwolenników tej metody do stosowania miejscowego na bóle stawów i stany zapalne związane z chorobami, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów czy zwyrodnienia.
Nalewka z muchomora — czy jest bezpieczna dla zdrowia?
Picie nalewki z muchomora jest ryzykowne i niebezpieczne. Muchomor to grzyb niejadalny i trujący, który nie traci toksycznych właściwości podczas gotowania. Za zatrucie muchomorem czerwonym odpowiadają związki: kwas ibotenowy, muscimol, muskazon i muskardyna. Ale też mogą to być metale ciężkie, skumulowane w grzybach, np. rtęć. Zatrucie może mieć poważne konsekwencje, włącznie z uszkodzeniem układu nerwowego.
Spożycie muchomora czerwonego w postaci nalewki (czy w innej formie) może wywołać różnorodne objawy zatrucia:
- halucynacje,
- zawroty głowy,
- pobudzenie,
- lęk,
- zmęczenie,
- zaburzenia orientacji w przestrzeni,
- zaburzenia percepcji zmysłów,
- mogą pojawić się drgawki,
- nudności,
- wymioty,
- biegunka,
- nadciśnienie,
- zaburzenia rytmu serca,
- epizody psychozy, które mogą trwać nawet kilka dni.
Objawy zatrucia pojawiają się w czasie od 30 do 90 minut po spożyciu grzybów i mogą utrzymać się nawet przez kilka dni. Gdy dojdzie do zatrucia muchomorem czerwonym, pilnie trzeba udać się po pomoc lekarską.
Źródła:
Ordak M, Galazka A, Nasierowski T, Muszynska E, Bujalska-Zadrozny M. Reasons, Form of Ingestion and Side Effects Associated with Consumption of Amanita muscaria. Toxics. 2023 Apr 17;11(4):383. doi: 10.3390/toxics11040383,
Lee MR, Dukan E, Milne I. Amanita muscaria (fly agaric): from a shamanistic hallucinogen to the search for acetylcholine. J R Coll Physicians Edinb. 2018 Mar;48(1):85-91. doi: 10.4997/JRCPE.2018.119.
Czytaj także:
Influencerka lansuje jedzenie muchomorów, a lekarze załamują ręce. „Większość moich znajomych je te magiczne grzyby regularnie”
Objawy zatrucia grzybami. Po jakim czasie występują?
10 najbardziej trujących grzybów. Jak wyglądają, do jakich jadalnych grzybów są podobne i czym grozi ich zjedzenie?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!