Zdrowotne nalewki można robić niemal ze wszystkich ziół i owoców – muszą być jednak świeże i aromatyczne. Odradzamy więc produkty z supermarketów, polecamy za to wycieczkę na łąkę i do lasu. Uwaga! Jeśli zbierasz surowce sama, upewnij się, że pochodzą z czystych ekologicznie źródeł. Proponujemy ci przepisy na trzy pyszne nalewki: z mięty, jeżyn i orzechów włoskich.
Jak zrobić zdrowotne nalewki? Poznaj 3 proste przepisy!
1. Nalewka na trawienie
Mięta pieprzowa działa rozkurczowo i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Przyniesie ulgę po obfitym posiłku. Jak przygotować nalewkę na trawienie z mięty?
- 12 łodyżek mięty opłucz i osusz,
- pokrój je na kawałki, wrzuć do dużego słoja, zalej litrem spirytusu, zakręć i odstaw na 2 dni, w tym czasie często potrząsaj słojem,
- zagotuj 1,5 litra wody z 800 g cukru i sokiem z połowy cytryny,
- po przestudzeniu dolej do słoja i wymieszaj,
- przecedzoną (np. przez filtr do kawy lub gazę) nalewkę przelej do butelek i odstaw na co najmniej 3 tygodnie.
Dawkowanie: 10 kropli na łyżeczkę cukru.
2. Nalewka na przeziębienie i… menopauzę
Jeżyny rozgrzeją i poprawią odporność w czasie przeziębień, a także złagodzą wahania nastroju u pań w okresie klimakterium. Jak przygotować nalewkę na przeziębienie i menopauzę z jeżyn?
- 1 kg jeżyn umyj, oberwij szypułki, wrzuć do słoja,
- wymieszaj 0,5 litra spirytusu i 0,75 l wódki i zalej owoce,
- zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsaj,
- po tym czasie przecedź i odciśnij owoce, płyn wymieszaj z 0,5 litra płynnego miodu,
- przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
Dawkowanie: w czasie menopauzy 1–2 kieliszki dziennie. Przy przeziębieniu, łyżka stołowa do herbaty.
Zobacz też, jak działa nalewka sosnowa.
3. Nalewka przeciw biegunce
Niedojrzałe orzechy włoskie mają dużo tanin, które działają przeciwbakteryjnie i ściągająco. Najlepiej zbierać je na początku sierpnia. Jak zrobić nalewkę z orzechów?
- zrób syrop z 250 g cukru, 2 litrów wytrawnego czerwonego wina i 0,5 litra wódki: zagotuj i odszumuj (zbierz powstałą na wierzchu piankę)
- umyj i pokrój 20 zielonych orzechów włoskich (jeśli są już zbyt twarde zdejmij skórkę z 30 orzechów i pokrój tylko ją),
- zalej ciepłym syropem, zakręć naczynie i odstaw na 40 dni w cieple miejsce.,
- Przefiltruj nalewkę i przelej do butelek z ciemnego szkła. Jest gotowa do picia od razu.
Dawkowanie: mały kieliszek 1–3 razy dziennie.
Na podstawie artykułu Katarzyny Gwiazdy z Vity
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!