Nalewki zdrowotne fot. Fotolia

Nalewki zdrowotne - 3 domowe przepisy

Poznaj sprawdzone przepisy na zdrowotne nalewki na trawienie, przeciw biegunce, na przeziębienie, a nawet menopauzę!
Marta Wilczkowska / 13.06.2018 13:58
Nalewki zdrowotne fot. Fotolia

Zdrowotne nalewki można robić niemal ze wszystkich ziół i owoców – muszą być jednak świeże i aromatyczne. Odradzamy więc produkty z supermarketów, polecamy za to wycieczkę na łąkę i do lasu. Uwaga! Jeśli zbierasz surowce sama, upewnij się, że pochodzą z czystych ekologicznie źródeł. Proponujemy ci przepisy na trzy pyszne nalewki: z mięty, jeżyn i orzechów włoskich.

Jak zrobić zdrowotne nalewki? Poznaj 3 proste przepisy!

1. Nalewka na trawienie

Mięta pieprzowa działa rozkurczowo i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Przyniesie ulgę po obfitym posiłku. Jak przygotować nalewkę na trawienie z mięty?


  • 12 łodyżek mięty opłucz i osusz,
  • pokrój je na kawałki, wrzuć do dużego słoja, zalej litrem spirytusu, zakręć i odstaw na 2 dni, w tym czasie często potrząsaj słojem,
  • zagotuj 1,5 litra wody z 800 g cukru i sokiem z połowy cytryny,
  • po przestudzeniu dolej do słoja i wymieszaj,
  • przecedzoną (np. przez filtr do kawy lub gazę) nalewkę przelej do butelek i odstaw na co najmniej 3 tygodnie.

Dawkowanie: 10 kropli na łyżeczkę cukru.

2. Nalewka na przeziębienie i… menopauzę

Jeżyny rozgrzeją i poprawią odporność w czasie przeziębień, a także złagodzą wahania nastroju u pań w okresie klimakterium. Jak przygotować nalewkę na przeziębienie i menopauzę z jeżyn?

  • 1 kg jeżyn umyj, oberwij szypułki, wrzuć do słoja,
  • wymieszaj 0,5 litra spirytusu i 0,75 l wódki i zalej owoce,
  • zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsaj,
  • po tym czasie przecedź i odciśnij owoce, płyn wymieszaj z 0,5 litra płynnego miodu,
  • przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce.

Dawkowanie: w czasie menopauzy 1–2 kieliszki dziennie. Przy przeziębieniu, łyżka stołowa do herbaty.

Zobacz też, jak działa nalewka sosnowa.


3. Nalewka przeciw biegunce

Niedojrzałe orzechy włoskie mają dużo tanin, które działają przeciwbakteryjnie i ściągająco. Najlepiej zbierać je na początku sierpnia. Jak zrobić nalewkę z orzechów?


  • zrób syrop z 250 g cukru, 2 litrów wytrawnego czerwonego wina i 0,5 litra wódki: zagotuj i odszumuj (zbierz powstałą na wierzchu piankę)
  • umyj i pokrój 20 zielonych orzechów włoskich (jeśli są już zbyt twarde zdejmij skórkę z 30 orzechów i pokrój tylko ją),
  • zalej ciepłym syropem, zakręć naczynie i odstaw na 40 dni w cieple miejsce.,
  • Przefiltruj nalewkę i przelej do butelek z ciemnego szkła. Jest gotowa do picia od razu.

Dawkowanie: mały kieliszek 1–3 razy dziennie.
Na podstawie artykułu Katarzyny Gwiazdy z Vity

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)