Napój ogórkowy na czosnku
Napój ten jest bardzo pomocny w przeziębieniach, wzmacnia odporność organizmu, jest skuteczny w leczeniu reumatyzmu, przeciwdziała infekcjom, obniża poziom cholesterolu we krwi.
Składniki: dwie szklanki kwasu z kiszonych ogórków, pięć główek czosnku, odrobinę sproszkowanego korzenia z imbiru.
Należy obrać czosnek i drobniutko pokroić, następnie umieścić w słoiku i zalać kwasem z kiszonych ogórków, po czym dodać odrobinę imbiru do smaku. Całość pomieszać, zakręcić słoik i odstawić na dwa tygodnie w chłodnym, przyciemnionym miejscu. Tak gotowy napój najlepiej pić na czczo i wieczorem przed kolacją, można też, zależnie od smakowych upodobań, nieco go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Zobacz też: Jak jeść nasiona chia? Przepisy!
Napoje z miodem
- Miód rozcieńczony sokiem z cytryny w proporcjach 2:1 dokładnie należy wymieszać. Jest to skuteczny środek w przeziębieniach, grypie, anginie. Pić dwa lub trzy razy dziennie.
- Łyżkę miodu rozpuścić w szklance gorącego, przegotowanego mleka, doprawić nieco masłem, wymieszać. Przydany w chorobach gardła, w przeziębieniach.
- Do ¾ szklanki przegotowanej, ostudzonej wody dodajemy dwie łyżki miodu gryczanego, do smaku doprawiamy odrobiną soku z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Ten rodzaj miodu sprawdzony jest w leczeniu chorób układu krążenia, obniża ciśnienie krwi.
- Pół szklanki posiekanej drobno cebuli połączyć ze szklanką miodu. Odstawić na godzinę, a następnie zagotować i przecedzić. W ten sposób przygotowany syrop spożywać należy dwa razy dziennie po jednej łyżce, ewentualnie dodając do ciepłego, przegotowanego mleka. Polecany zwłaszcza w grypie, anginie, przeziębieniach.
- Pół szklanki płynnego miodu połączyć z pół szklanki posiekanej cebuli i do tego dodać drobniutko pokrojonych 5 ząbków czosnku. Całość dokładnie wymieszać, dobrze zakręcić w słoiku i umieścić w ciepłym miejscu. Po kilku godzinach gotowy do spożycia. Trzymać w lodówce, wypijać 3 łyżki dziennie w stanach zapalnych gardła, przy suchym kaszlu.
- Balsam na aloesie i orzechach: kilka liści dojrzałego aloesu przetrzymać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, przez okres dwóch tygodni, następnie poodcinać kolce i zmiksować, tak aby otrzymać 100 gram zmielonego owocu. Do tego dodać 500 gram rozdrobnionych orzechów włoskich i 500 gram luźnego miodu. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny. Całość starannie wymieszać i spożywać 2-3 razy dziennie. Balsam polecany jest dla wzmocnienia odporności organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimnym. Wykazuje właściwości przeczyszczające.
Zobacz też: Sosna – jak wykorzystać ją dla zdrowia?
Źródło: wydawnictwo PRINTEX.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!