Nie wszystkie choroby wymagają podania syntetycznych antybiotyków. Pierwsze objawy przeziębienia i łagodnych infekcji bakteryjnych możesz spróbować zwalczyć za pomocą naturalnych leków. Nie musisz szukać daleko. Wiele z nich znajdziesz we własnej kuchni! Mowa o popularnych ziołach i produktach spożywczych, które dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym sprawdzają się w leczeniu pierwszych objawów infekcji.
Kiedy warto postawić na naturalne antybiotyki?
Popularne, niepozorne kuchenne produkty, to prawdziwa kopalnia olejków eterycznych, witamin i innych cennych substancji o właściwościach leczniczych. Pomogą ci pozbyć się problemów z zatokami, nawracającymi infekcjami pęcherza, uporczywym trądzikiem czy dolegliwościami jelitowymi. Nasze prababcie wykorzystywały je w domowym leczeniu przeziębienia, a i dziś lekarze zapisują je pacjentom jako wsparcie terapii farmaceutykami. Regularnie stosowane pomagają wzmocnić odporność organizmu na infekcje. O jakich produktach mowa?
Jak zrobić domową maść rozgrzewającą? Przepis z 4 prostych składników
Chrzan, imbir, miód, chilli... Lista produktów spożywczych znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych i bakteryjnych jest długa. My wybrałyśmy 6 takich, które większość z nas ma (prawie) zawsze w swojej kuchni. A co najważniejsze, niewiele kosztują i znajdziesz je w większości sklepów spożywczych, do których zajrzysz. Być może masz je już nawet w swojej kuchni? Poznaj 6 naturalnych antybiotyków, dzięki którym wzmocnisz odporność i uporasz się z infekcją!
Zatkany nos? 3 pomysły na lecznicze inhalacje z kuchennych składników
1. Cebula
Nie bez powodu znajduje się w każdym zestawieniu naturalnych leków na różne dolegliwości. Cebula to jeden z najtańszych a przy tym wszechstronnych leków na infekcje skóry, trądzik, infekcje górnych dróg oddechowych, zatok, objawy przeziębienia takie jak kaszel, katar i gorączka i wiele innych dolegliwości.
Jeśli chcesz walczyć z przeziębieniem, polecamy przygotować syrop z cebuli, czosnku i miodu.
2. Czosnek
Obecność czosnku w tym zestawieniu z pewnością również nie jest dla ciebie zaskoczeniem. Czosnek ma silne właściwości bakteriobójcze, dlatego wykorzystywany jest w leczeniu infekcji skórnych, zapaleniu zatok, przeziębieniu, grypie a nawet problemach jelitowych.
3. Oregano
Dzięki zawartości olejków eterycznych karwakrolu i tymolu oregano posiada silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Działa przeciwzapalnie i wspomaga zwalczanie bakterii opornych na antybiotyki. Olejek z oregano sprawdzi się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
4. Cynamon
Cynamon na silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Hamuje rozwój grzybów (m.in. Candida albicans) i działa bakteriobójczo m.in na E. coli. Cynamon działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie a w dodatku... wspomaga odchudzanie!
Warto pamiętać jednak, że cynamonu w dużych ilościach nie powinny używać kobiety w ciąży (ze względu na ryzyko przedwczesnego porodu), osoby cierpiące na owrzodzenia przewodu pokarmowego i ze skłonnościami do krwotoków.
5. Żurawina
Dzięki zawartości proantocyjanidów i kwasu hipurynowego owoce żurawiny są pomocne w leczeniu infekcji dróg moczowych, m. in. wywołanych przez zakażenie E. coli. Oprócz właściwości antybakteryjnych, żurawina ma też działanie grzybobójcze, dzięki czemu chroni przed zakażeniami grzybiczymi.
6. Bazylia
Olejek bazyliowy ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Możesz stosować ją w formie naparów (są pomocne w leczeniu infekcji gardła i problemach gastrycznych) lub kompresów (pomogą przy bólach głowy i obrzękach.
Bazyli nie powinno się stosować zbyt długo. Nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących i małych dzieci.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!