Słyszałam, że należy używać wyłącznie olejów roślinnych i oliwy. Dlaczego? Który z nich jest najlepszy do smażenia?Weronika G. z Sandomierza
Odpowiedź:
Oleje roślinne i oliwa są o wiele zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce, bo zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te zaś chronią serce i mózg, dbają o skórę, włosy i paznokcie, a nawet mogą zapobiegać niektórym nowotworom.Jaki olej do smażenia wybrać?
Do smażenia najlepsze są: olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy i oliwa rafinowana lub z drugiego tłoczenia. Trzeba też pamiętać, że wielokrotne ogrzewanie tłuszczów roślinnych niszczy ich właściwości. Dlatego po smażeniu należy wylać zużyty olej. Natomiast do sałatek i surówek lepiej dodawać olej lniany, z pestek winogron lub oliwę z pierwszego tłoczenia (extra virgin). Do smażenia lepiej ich nie używać, bo wysoka temperatura niszczy cenne składniki.Naturalny sposób na zdrowie!
Natka pietruszki - zdrowotny hit z twojej kuchni
3 sprawdzone przepisy na zdrowotne nalewki
Jak wykorzystać właściwości olejku z oregano?
Na podstawie artykułu z Przyjaciółki
3 sprawdzone przepisy na zdrowotne nalewki
Jak wykorzystać właściwości olejku z oregano?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!