Parzenie herbaty według Przemiany Drzewa

Filozofia Pięciu Przemian w kuchni wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej. Zobacz, jak parzyć herbatę według Przemiany Drzewa.
/ 19.05.2015 10:33

parzenie herbaty

fot. Fotolia

Jak należy parzyć herbatę?

Herbaty nie powinno się parzyć wrzątkiem, ponieważ w temperaturze 100°C osłabione zostają jej właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Herbatę należy parzyć w porcelanowym czajniku albo dzbanku żaroodpornym, płuczemy je wrzątkiem lub bardzo ciepłą wodą z kranu, wsypujemy po 1 łyżeczce suchej herbaty na filiżankę + jedną łyżeczkę na całość, czyli jeśli mamy jednolitrowy dzbanek, to wsypujemy 4 łyżeczki + jedną, a więc w sumie 5 łyżeczek i zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzątkiem).

Gdy w czajniku elektrycznym woda zaczyna się gotować, natychmiast go wyłączamy, otwieramy i studzimy wodę. W międzyczasie dzbanek żaroodporny płuczemy, wsypujemy do niego suchą herbatę i zalewamy gorącą wodą z czajnika. Zostawiamy na około 10 minut i już możemy pić lub wlać do termosu i zabrać do pracy.

Napar, który zostanie nam w dzbanku, nabiera mocy bakteriobójczej i garbnikowej. Możemy dolać do filiżanki trochę gorącej wody, dopełnić herbatą z dzbanka i dalej popijać na zdrowie.

Zobacz także: Czego nie wiesz o herbacie? 5 ciekawostek!

Wpływ herbaty na organizm człowieka

  • przeciwdziała miażdżycy (związki nieorganiczne),
  • pobudza pracę serca i nerek,
  • ułatwia kumulowanie witaminy C,
  • działa moczopędnie, łagodzi stany zapalne nerek, kamicę nerkową i żółciową (alkaloidy),
  • wpływa na elastyczność skóry, zapobiega zmarszczkom (witaminy P i K),
  • przeciwdziała wylewom podskórnym i wewnętrznym (garbniki),
  • uspokaja układ nerwowy,
  • poprawia krążenie (rozszerza naczynia krwionośne),
  • likwiduje obrzęki, poprawia krążenie,
  • działa pobudzająco ze względu na lepsze dotlenienie mózgu, dlatego nie należy jej pić przed snem,
  • ułatwia zapamiętywanie – dobrze jest wypić herbatę na pół godziny przed rozpoczęciem nauki,
  • wpływa na tworzenie się krwi (sole żelaza),
  • oddziałuje przeciwko wszelkim rodzajom promieniowania: słońca, radioaktywnemu, elektrostatycznemu (katechiny),
  • ma właściwości bakteriostatyczne – najsilniejsze na trzeci dzień po zaparzeniu (niszczy zarazki tyfusa, gronkowce i bakterie powodujące zatrucia pokarmowe),
  • jest antidotum na zatrucia alkoholowe i narkotykowe (bardzo mocny napar z herbaty z dużą ilością miodu),
  • pomaga leczyć przeziębienia (herbata z dodatkiem niewielkiej ilości miodu i pieprzu lub imbiru. Można dodać jedną łyżeczkę soku z czarnej rzodkwi).

Fragment pochodzi z książki „Pięć Przemian na polskim stole” autorstwa M. K. Puchacz (Vital 2015). Publikacja za zgodą wydawcy.

Zobacz także: Sztuka parzenia herbaty – fakty i mity

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA