Przewlekłe przemęczenie

Kto z nas go nie odczuwa? Jesienią nazywamy to jesienną depresją, potem zimową, aż w końcu wiosennym przemęczeniem.
/ 16.03.2006 16:57
Przewlekłe zmęczenie jest poważnym problemem dzisiejszego społeczeństwa. Istnieją naukowe dowody, że przyczyną chronicznego zmęczenia może być wirus Epsteina-Barra, ale wielu moich pacjentów nie miało infekcji wirusowej, a mimo to występował u nich poważny zespół przewlekłego zmęczenia.
Pamiętam 46-letnią pacjentkę Marilyn, pracującą na wysokich stanowiskach menedżerskich w branży odzieżowej. Ciągłe podróże oraz finansowa odpowiedzialność w pracy wykańczały ją. Te stresujące sytuacje powodowały też napięcia w rodzinie, odbijając się na wzajemnych stosunkach z mężem i nastoletnimi dziećmi. Na szczęście była to kochająca się rodzina.
Rozpoznałem u Marilyn zespół chronicznego zmęczenia. Jak wielu jej rówieśników, Marilyn ciężko walczyła o sukces i teraz płaciła za to wysoką cenę własnym zdrowiem. Było jasne, że zbyt wiele czasu spędzała w delegacjach; trudno jej było wtedy znajdować dobre, pożywne posiłki, co podkopywało jej zdrowie.
Aby zwalczyć przewlekłe zmęczenie, zaleciłem Marilyn całościowy program jogicznej terapii żywieniowej. Jednak radość życia i witalność przywrócił jej przede wszystkim specjalny napój przeciw zmęczeniu "energia plus”. Jest on łatwy do przygotowania, ma wspaniały smak i szybko działa.
Już po kilku dniach Marilyn poczuła się znacznie lepiej. Rumieńce wróciły na policzki, a energia ją wręcz rozpierała. Teraz, kiedy tylko czuje się zmęczona, pije ten napój przez kilka dni, a wigor wraca oszałamiająco szybko.

Dieta
Dodatkowo zaleciłem Marilyn stosowanie przez tydzień diety z fasolki mung i ryżu. Od tego czasu przeszła na dietę jogicznej terapii żywieniowej, bogatą w warzywa, owoce, pełne ziarna i fasolę oraz źródło białka takie jak soja (zawierające mniej tłuszczu). Dwa razy w tygodniu spożywała również łososia.

Suplementy oraz specyficzne środki odżywcze:
Każda osoba cierpiąca na przewlekłe zmęczenie powinna przyjmować multiwitaminę i suplementy minerałowe oraz następujące środki odżywcze:
Witamina C: 3000 do 9000 mg dziennie w zależności od tolerancji. Witamina ta ma działanie antywirusowe oraz wzmacnia energię.
Koenzym Q10: 100 mg dziennie. Koenzym Q10 wzmacnia działanie układu odpornościowego.
Kwas alfa-liponowy: 100 mg dziennie. Kwas alfa-lioponowy pomaga komórkom metabolizować energię oraz działa jak potężny antyutleniacz.
DHEA: 25 do 100 mg dziennie. Wykazano, że DHEA zwiększa poziom energii oraz nastroju u ludzi z zespołem chronicznego zmęczenia. Tak jak w przypadku każdego innego hormonu, powinieneś przyjmować DHEA tylko pod kontrolą lekarza.
N–acetylocysteina (NAC):
250 mg dziennie. NAC jest silnym środkiem odtruwającym oraz działa przeciwko czynnikom, które upośledzają działanie układu immunologicznego.
German (pierwiastek, Ge): Chociaż reakcja na dawki różni się znacznie, przeciętna zgłaszana dawka to 500 mg podjęzykowo dwa razy dziennie. German jest antywirusowym środkiem odżywczym, który pobudza wytwarzanie w organizmie interferonu, naturalnego środka wzmacniającego układ odpornościowy. Współdziała z koenzymem Q10.

Zioła
Żeń-szeń: 150 mg dwa razy dziennie. Żeń-szeń eliminuje słabość i i dostarcza dodatkowej energii.
Miłorząb japoński: 120 mg rano. Miłorząb wzmacnia krążenie oraz funkcjonowanie mózgu.
Pij także, ile tylko zechcesz, herbaty jogina. Zawiera ona kardamon, imbir i goździki. Żeń-szeń, miłorząb japoński oraz herbata jogina odwracają skutki zmęczenia i dostarczają energii.

Napój energetyzujący
Przepis na 1 porcję

1/2 jabłka
1/4 kubka borówek amerykańskich
1 banan
1 kubek niesłodzonego soku ananasowego
1 łopatka sproszkowanego niemodyfikowanego genetycznie białka sojowego lub z serwatki
1/2 łopatki Longevity Green Drink lub analogicznego
Wymyj i osusz jabłko i borówki. Obierz banana ze skórki i umieść go w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Dobrze zmiksuj przed wypiciem. Świeże soki najlepiej wypijać w ciągu 2–3 godzin od przygotowania; należy je przechowywać w lodówce.
Banany są bogate w potas, ważny dla energii i funkcjonowania mięśni. Borówki zawierają antyutleniacze i są środkiem tonizującym mózg. Sok ananasowy przyczynia się do optymalnego trawienia. Sproszkowane białko dostarcza długotrwałego poziomu energii, a “zielony proszek” jest ważnym źródłem pierwiastków śladowych.

Przepis kulinarny
"Energia plus” wg jogicznej terapii żywieniowej
Przepis na 1 porcję

1/2 kubka czystej wody
1/2 lub 1 łyżeczkę sproszkowanej kurkumy
230 do 350 ml mleka lub jego zamiennika
3 do 5 daktyli
1 łyżka spożywczego oleju migdałowego
1 łyżeczka miodu (do smaku)
Wlej do garnka wodę i wsyp kurkumę. Gotuj tak długo, aż kurkuma będzie miała konsystencję pasty, gęstą i lepką, potem dodaj mleko. Dobrze wymieszaj i zagotuj. W tym czasie posiekaj 3 do 5 daktyli i dodaj je do mleka. Gotuj jeszcze przez 3 minuty, potem odstaw do schłodzenia na kilka minut.
W blenderze umieść olej migdałowy i miksturę mlecznodaktylową, dodaj miód i zmiksuj. Napój ten najlepiej wypić w ciągu 2–3 godzin od przygotowania; należy go przechowywać w lodówce.
Wersja dla kobiet: Razem z pozostałymi składnikami wmiksuj 8 obranych ze skórki migdałów. Migdały pomagają podtrzymać poziom wapnia, co wpływa na regularność cyklu miesiączkowego.
Wersja dla mężczyzn: Na samym początku dodaj do kurkumy szczyptę szafranu. Szafran pomaga podtrzymać potencję.
Pij raz dziennie: jako pierwszy posiłek rano lub przed pójściem spać wieczorem. Napój ten wzmacnia układ odpornościowy, jest też doskonałym źródłem białka i żelaza.

Dharma Singh Khalsa

Powyższy artykuł jest fragmentem książki dr. n. med. Dharmy Singha Khalsy "Żywność lekarstwem. Lecznicza książka kucharska.", która ukazała się nakładem wydawnictwa RAVI.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!