Czy tylko świeże zioła są wartościowe dla naszego organizmu? Niekoniecznie. Suszony rozmaryn, mięta czy tymianek również wykazują wiele właściwości prozdrowotnych.
Słyszałam, że zioła wspomagają trawienie. Nie chce mi się jednak hodować ich na parapecie i najczęściej używam tych suszonych. Czy są mniej wartościowe niż świeże?
- czytelniczka
Dietetyk radzi
Świeże zioła mają najwięcej olejków eterycznych, a oprócz tego flawonoidy, witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę C oraz składniki mineralne. Dzięki temu nie tylko wzbogacają smak i zapach potraw, ale też mogą wspomagać przemianę materii, regulują pracę przewodu pokarmowego oraz ułatwiają trawienie.
Podobnie działają zioła suszone, z tym że mają znacznie mniej olejków eterycznych oraz witamin – tracimy je w czasie suszenia i nieodpowiedniego przechowywania (mają za to dużo antyoksydantów).
Dlatego suszone zioła trzeba trzymać w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętych naczyniach szklanych lub metalowych. Przyprawy tak przechowywane zachowują właściwości nie dłużej niż rok.
- dietetyk Agnieszka Leciejewska
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!