Zioła na trawienie - przepisy na 5 naparów na żołądkowe dolegliwości

Ziołowe napary na przejedzenie fot. Fotolia
To, co jest rajem dla podniebienia, może dać się we znaki układowi trawienia. Ulgę smakoszom przyniosą wtedy lecznicze napary.
Marta Wilczkowska / 22.12.2015 13:37
Ziołowe napary na przejedzenie fot. Fotolia
Najprościej jest sięgnąć po filiżankę ciepłej, gorzkiej, czarnej herbaty. Napar taki działa jednak w ograniczonym stopniu. Lepiej i szybciej z żołądkowymi problemami uporają się zioła. Do żelaznego zestawu, który warto mieć zawsze w domu, należą: mięta pieprzowa, melisa, rumianek i dziurawiec. Każde z nich możesz stosować pojedynczo, przygotowując napar z 2 łyżeczek suszu (patrz przepis na dzbanku). Zobacz, jak przygotować z nich napary na 5 zdrowotnych dolegliwości:

1. Dla przejedzonych

Po zbyt obfitym posiłku zrób pół godziny przerwy, a potem wypij małymi łyczkami, powoli, pół szklanki naparu. Zioła nasilą wytwarzanie soków niezbędnych do strawienia pokarmu.
  • łyżeczka ziela melisy lekarskiej
  • 1/2 łyżeczki mięty pieprzowej
  • 1/2 łyżeczki dziurawca

2. Na kolkę jelitową

Napar pij 3–4 razy dziennie małymi porcjami (po filiżance). Mieszanka łagodzi ból brzucha wynikający z nadmiernych skurczów lub napięcia jelit i zbyt intensywnej fermentacji w przewodzie pokarmowym.
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 4 rozkruszone szyszki chmielu
  • po 1/2 łyżeczki mięty i melisy

3. Na wątrobę

Pij po szklance naparu 3 razy dziennie, przez tydzień, na pół godziny przed głównymi posiłkami. Zioła wspierają regenerację wątroby, a także ułatwiają produkcję żółci.
  • łyżeczka ziela dziurawca
  • 1/2 łyżeczki korzenia mniszka lekarskiego
  • 1/2 łyżeczki ziela krwawnika
  • 4 owoce dzikiej róży

4. Gdy mdli

Zioła możesz dosłodzić małą ilością miodu. Miksturę sącz i… wąchaj. Zawarte w niej olejki eteryczne łagodzą nudności.
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru lub czubata łyżeczka świeżego drobno startego kłącza
  • 2 plasterki cytryny l plaster pomarańczy (lub sok z 1/4 owocu)

5. Przy wzdęciach

Aż do ustąpienia objawów pij 3–4 razy dziennie po filiżance naparu. Mieszanka taka łagodzi skurcze jelit, działa wiatropędnie i ułatwia trawienie.
  • łyżeczka koszyczka rumianku, a także drobno rozkruszone lub utłuczone:
  • 3 gwiazdki anyżku
  • po 1/3 łyżeczki nasion kopru i kminku.

Czytaj także:

Artykuł Diany Ożarowskiej-Sady z Przyjaciółki

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA