Czego nie jeść, aby nie zachorować na raka?

Powszechność chorób nowotworowych sprawia, że coraz częściej boimy się, że w przyszłości usłyszymy diagnozę: rak. Czy wiesz, że w pewnym stopniu możesz wpłynąć na to, czy zachorujesz na raka? Zobacz, czego nie jeść, aby nie zachorować na raka!
/ 25.03.2015 13:40

jedzenie a choroby nowotworowe

fot. Fotolia

Boisz się raka? Unikaj tych składników diety!

Lista produktów negatywnie wpływających na nasze zdrowie jest coraz dłuższa. "Najwięcej mówi się o glutaminianie i benzoesanie sodu, będących integralną składową większości dostępnego gotowego pożywienia" – zauważa dr Łukasz Grzęda.

"Wszystkie produkty, których składnikami są jedynie sztuczne barwniki, zagęszczacze, nie dostarczają organizmowi niezbędnych ilości składników odżywczych, nie wspominając o cennych minerałach i witaminach potrzebnych do prawidłowego codziennego funkcjonowania" – dodaje.

"Aby skuteczniej walczyć z zagrożeniem, zdrową dietę warto wzmocnić dodatkowymi czynnościami. – Wiedza na temat profilaktyki onkologicznej jest bardzo ważna. W szkole praktycznie się o tym nie mówi, a w mediach zdecydowanie za mało" zauważa Martyna Niewójt z Fundacji Rosa, szefowa projektu Rakoobrona.

Regularna aktywność fizyczna, ograniczenie stresu, środowisko naturalne, stan emocjonalny - te wszystkie czynniki wpływają na stopień ryzyka zachorowania na raka.

Źródło: Materiały prasowe PR Ekspert

Zobacz także: Nowotwory u dzieci są wyleczalne

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA