Oparzoną część ciała szybko schłodź czystą wodą lub innym mocno schłodzonym płynem np. mlekiem, herbatą. Schładzaj do momentu ustąpienia pieczenia. Pamiętaj jednak, by nadmiernie nie wyziębić tkanek.
Następnie delikatnie osusz oparzone miejsce jałową gazą. Jeśli pojawiły się bąble, nie przekłuwaj ich. Nałóż na oparzone miejsce czysty, suchy opatrunek. Zmieniaj go przynajmniej raz dziennie. Jeśli jednak z oparzenia sączy się wydzielina, musisz opatrunek zmieniać częściej. Pamiętaj ,żeby przemywać ranę czystą, przegotowaną wodą lub świeżym, chłodnym naparem z rumianku. Oparzenie utrzymuj w czystości i suche.
Gojenie się skóry przyśpieszy żel aloesowy, miód,lub maść nagietkowa albo z czarnego bzu.
Oparzenie przemywaj naparem z rumianku, nagietka, bzu czarnego, gwiazdnicy pospolitej lub roztworem wody oczarowej, która ma właściwości regenerujące i bakteriobójcze.
Można smarować podrażnioną skórę sokiem z wyciśniętych jeżyn. Pamiętaj jednak, że sok ma również silne właściwości barwiące.
Jeśli poparzysz sobie usta lub jamę ustną - natychmiast płucz je zimną wodą. Schładzaj je do chwili, kiedy przestaniesz odczuwać pieczenie. Możesz też zjeść lody (najlepiej śmietankowe, bez jakichkolwiek dodatków w postaci bakalii, czekolady ,owoców). Ulgę przyniesie ci również płukanie ust chłodną herbatką z liści jeżyn, rumianku lub świeżym jeżynowym sokiem.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!