Reklama

Sałatka podana w ogórku wygląda bardzo apetycznie. Można ją zaserwować np. na przyjęciu.

Reklama

Składniki:
- 2 ogórki sałatkowe
- 5-6 łyżek ugotowanego na sypko ryżu
- 2 marchewki
- pół szklanki zielonego groszku
- pół szklanki fasolki szparagowej
- kawałek kalafiora
- pół strąka papryki
- kilka pieczarek
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Ogórki umyć, każdy przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć miąższ z nasionkami. Marchewki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Fasolkę oczyścić, pokroić na kawałki, kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać marchewkę, fasolkę i kalafiora, przesmażyć, mieszając smażyć ok. 5 min. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, oddzielić nasionka. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki. Paprykę, pieczarki i opłukany groszek włożyć na patelnię, przesmażyć. Dodać osączoną kukurydzę, chwilę przesmażyć, przyprawić. Przestudzone warzywa wymieszać z ryżem i posiekaną natką, farszem napełnić połówki ogórka. Sałatka podana w ogórku wygląda bardzo apetycznie. Można ją zaserwować np. na przyjęciu. Wtedy jednak lepiej podzielić ogórek na mniejsze kawałki. By farsz nie wypadał, na spód ogórka można nałożyć trochę twarożku.

Reklama

Źródło: Przyjaciółka

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Reklama
Reklama
Reklama