Pierwsze objawy zaburzeń pracy tarczycy: brak energii, uczucie ciągłej apatii, senność; szybkie męczenie się, osłabienie organizmu; problemy z koncentracją; przybieranie na wadze; zaparcia, bóle głowy, zimne dłonie i stopy, suchość skóry i włosów.
Leczenie niedoczynności tarczycy opiera się głównie na podawaniu hormonów tarczycy oraz przestrzeganiu odpowiedniej diety. Najważniejsze to zwrócenie szczególnej uwagi na podaż składników mineralnych i witamin, a przede wszystkim jodu - jego niedobór może być przyczyną nadczynności i niedoczynności gruczołu tarczycy.
Przy niedoczynności tarczycy wprowadź produkty bogate w jod - ryby morskie, owoce morza, nabiał, jajka, chude mięso, rośliny strączkowe, ziemniaki. Usuń z diety produkty, które pogarszają jego wchłanianie - kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, orzeszki ziemne.
Zadbaj o odpowiednią ilość witamin A, C, B1 oraz wapnia - spożywaj przetwory mleczne, zbożowe, warzywa (paprykę, natkę pietruszki, szpinak, marchewkę, pomidory, brokuły) i owoce (morele, truskawki, owoce cytrusowe).
Pamiętaj ! Alkohol i tytoń utrudniają wykorzystanie jodu.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!