A może piwo pomoże...
Znamy ich całą masę. Zachwycają swa barwą, od ciemno brązowej przez bursztynową po jasno złocistą i słomkową. Zdumiewają smakiem ostrej lub łagodnej goryczki, jak również wkomponowanej słodyczy. Jedne są mocno musujące, inne zaś umiarkowanie... Idealnie.

Znamy ich całą masę. Zachwycają swa barwą, od ciemnobrązowej przez bursztynową po jasnozłocistą i słomkową. Zdumiewają smakiem ostrej lub łagodnej goryczki, jak również wkomponowanej słodyczy. Jedne są mocno musujące, inne zaś umiarkowanie... Idealnie.
Mogą być klarowne lub mętne. Niektóre urzekają aromatami owocowo-korzennymi. Pod względem zawartości alkoholu, dopasowane są niemalże do każdego. Mają go od kilku do kilkunastu procent.
Niemalże od zawsze piastowały miejsce w naszym jadłospisie – jako dodatek do potraw, orzeźwiający, chłodny napój na upalne dni, czy aromatyczny grzaniec na zimowe wieczory. Kobiety również doceniły ów trunek... w kosmetyce. Stosowanie piwa w formie płukanek na włosy zapobiega ich wypadaniu oraz czyni je bardziej miękkimi i gładkimi.

Beczułka witamin i składników mineralnych
Naturalne piwo jest produkowane z wody mineralnej wysokiej jakości, słodów: jęczmiennego bądź pszenicznego lub obu jednocześnie i drożdży. Doprawiane jest szyszkami chmielu, którym to piwo zawdzięcza swą goryczkę. Niekiedy jest wzbogacane naturalnymi aromatami owocowymi i korzennymi. Trunek ten jest przyswajany przez nasz organizm w około 95%.
Piwo jest wysokokaloryczne, ze względu na zawartość alkoholu. Wartość energetyczna wynosi około 350-450kcal/ litr.
Ten bursztynowy napój jest bogatym źródłem witamin z grupy B:
- B1 - pozytywnie wpływającej na tkankę nerwową i układ trawienny
- B2 - zapobiega zaburzeniom oka, zmianom skórnym, patologiom nerwów i mięśni
- PP – biorącej udział w tworzeniu erytrocytów, obniżającej cholesterol, ponadto rozszerza naczynia krwionośne, przez co dochodzi do polepszenia krążenia, poprawia stan włosów, pozytywnie wpływa na samopoczucie oraz broni przed gruźlicą
- B6 - bierze udział w krwiotworzeniu, poprawia odporność organizmu, zbawiennie wpływa na nerwy, łagodzi objawy PMS
- H - lub B7; syntezowana przez florę bakteryjną jelit, dobrze wpływa na skórę i włosy oraz wspomaga funkcjonowanie gruczołu tarczowego
- B12 - bierze udział w tworzeniu krwi.
Zawiera też witaminy:
- D – która wpływa m.in. na wchłanianie wapnia
- E – będącej antyoksydantem, który chroni czerwone krwinki i jest stosowana w leczeniu niepłodności męskiej
- β-karoten, czyli prowitamina witaminy A, która również posiada właściwości antyoksydacyjne, przez co zapobiega kurzej ślepocie, wywiera pozytywny wpływ na skórę, paznokcie i włosy
Piwo można określić mianem „koktajlu mineralnego”. Obfituje w magnez, potas, wapń i żelazo. Zawiera też nieznaczne ilości sodu. Magnez i potas są pierwiastkami, które wpływają na normalizację pracy serca, poprawę funkcjonowania mięśni i polepszenie jakości snu. Wapń z kolei to budulec kości, ale również m.in. bierze udział w skurczu mięśni i procesach krzepnięcia krwi. Żelazo jest mikroelementem, który uczestniczy w tworzeniu się erytrocytów. Sód natomiast zatrzymuje wodę w organizmie i razem z potasem bierze udział w prawidłowym utrzymaniu gospodarki wodno-elektrolitowej. Uczestniczy również w skurczu mięśni, przewodnictwie nerwowym oraz regulacji pracy serca. Nie powinien być przyjmowany w nadmiarze, gdyż przyczynia się do powstania obrzęków i nadciśnienia.
„Korpulentna piwa beczułka, lepsza jest niż lek w ampułkach”
Chmiel, stanowiący dodatek do piwa, zawiera żywice działające silnie bakteriobójczo nawet na bakterie oporne na leczenie antybiotykami. Prawdopodobnie niszczy prątki gruźlicy i działa przeciwnowotworowo. Ponadto jest świetnym środkiem moczopędnym. „Płucząc” nerki, zapobiega powstawaniu w nich piasku i kamieni (głównie piwo jasne). Usprawnia też pracę żołądka.
Przez niektórych lekarzy jest zalecane jako środek uspokajający, ułatwiający zasypianie (piwo ciemne) i pobudzający apetyt. Może okazać się pomocny w terapii chorób sercowo-naczyniowych. Wpływa protekcyjnie na naczynia krwionośne, poprzez zapobieganie tworzenia się skrzepów, czyli chroni przed zawałami serca i udarami mózgu. Może również zapobiegać marskości wątroby.
Piwo nie powoduje tycia, jeśli jest spożywane z umiarem. Działa bowiem odwadniająco oraz przyspiesza trawienie tłuszczów i węglowodanów.
Przyjmowanie piwa jako „leku” powinno być uzgodnione z lekarzem prowadzącym, ponieważ nie zawsze jest ono wskazane. Medycy nie zalecają piwa, a nawet kategorycznie go zabraniają przy: wrzodach żołądka i dwunastnicy, cukrzycy, ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki, marskości wątroby, podagrze (dna moczanowa) oraz alergii na chmiel lub inny składnik trunku.
Warto wspomnieć, iż dla kobiet dzienna objętość wypijanego piwa nie może przekraczać 200-250 ml (szklanka), a dla mężczyzn 330 ml ( „małe piwo”).
Jeżeli w spożywaniu piwa zachowamy umiar i będziemy stosować się do wskazówek lekarza, zyskamy na zdrowiu. Napój ten nie tylko działa leczniczo, ale i profilaktycznie. Jest powszechnie znanym trunkiem nadającym smaku różnego typu okazjom. Wymaga zarówno odpowiedniej oprawy jak również towarzystwa. Wówczas toast wzniesiony małym pokalem piwa, zapewni nam wyśmienity humor i dobre zdrowie.
Katarzyna Ziaja