Czy dzieci mogą jeść kanie? Ten wiek to nieprzekraczalna granica
Czubajka kania to zdrowy i ceniony za walory smakowe grzyb, który rośnie pospolicie w całej Polsce. Zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze, ale nie każdy może jeść kanie. Grzyby w diecie dzieci i kobiet ciężarnych to ważny temat i często budzący wątpliwości. Dowiedz się, czy dzieci mogą jeść kanie, oraz czy mogą sięgać po te grzyby kobiety w ciąży i karmiące.

- Julia Krupińska
Czubajka kania (łac. Macrolepiota procera) to smaczny i pożądany przez grzybiarzy gatunek z rodziny pieczarkowatych. Rośnie na łąkach, polanach i w lasach na terenie całego kraju. Kanie zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym białko, węglowodany, witaminy z grupy B, witaminę C, D, PP i E oraz cynk, wapń, żelazo, miedź, magnez, potas i mangan. Kanie to również źródło łatwo przyswajalnych aminokwasów, których organizm nie produkuje samodzielnie. Mają w sobie też nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Kanie są więc zdrowym składnikiem diety, są to jednak grzyby leśne i nie każdy może je jeść. Czy kanie mogą być spożywane przez dzieci, kobiety ciężarne i karmiące?
Spis treści:
- Czy małym dzieciom można podawać kanie?
- W jakim wieku dzieci mogą jeść kanie?
- Czy kobiety w ciąży mogą jeść kanie?
- Kanie a karmienie piersią
Czy małym dzieciom można podawać kanie?
Małym dzieciom nie wolno podawać kani ani innych grzybów leśnych. W diecie niemowlęcia mogą pojawić się wyłącznie grzyby hodowlane, głównie pieczarki lub boczniaki. Kania jest całkowicie wykluczona ze względu na ryzyko zatrucia grzybami. Niewprawiony grzybiarz może łatwo pomylić czubajkę kanię ze śmiertelnie groźnym muchomorem sromotnikowym, dlatego biorąc pod uwagę potencjalny błąd, zdecydowanie nikt rozsądny nie powinien narażać małego dziecka na niebezpieczeństwo.
Inaczej jest w przypadku grzybów hodowlanych, które są dopuszczalne w diecie już od wczesnych lat życia.
Sprawdź: Czubajka kania a muchomor sromotnikowy
W jakim wieku dzieci mogą jeść kanie?
Grzyby leśne, w tym kanie, można podawać dzieciom dopiero od 10.-12. roku życia. Przy tym należy zachować ostrożność. Oprócz ciężkostrawności i ryzyka zatrucia, pojawiają się inne zagrożenia związane z jedzeniem grzybów leśnych.
Grzyby, które nie pochodzą z kontrolowanych upraw, czyli np. kania, mogą gromadzić metale ciężkie (ołów, kadm), zwłaszcza gdy są zbierane w okolicy aglomeracji miejskich, autostrad czy zakładów przemysłowych. Jest to dodatkowe zagrożenie dla dziecka. Inaczej jest z grzybami hodowlanymi, które powinny być wolne od szkodliwych związków.
Które grzyby są najbardziej bezpieczne dla dzieci?
Bezpieczniejsze z uwagi na ryzyko zatrucia będą grzyby uprawne, np. pieczarka czy boczniak. Należy pamiętać, aby wybierać produkty dobrej jakości, świeże np. pieczarki powinny być białe, bez plam i pęknięć, o przyjemnym, świeżym zapachu. Ze względu na ciężkostrawność, dając dziecku grzyby, warto je podać w formie rozdrobnionej, np. pieczarkowa zupa krem czy pasta na kanapki lub do makaronu. W większym stopniu uczucie ciężkości po zjedzeniu grzybów może wynikać z tego, że często są one podawane z tłustymi produktami: mięsem, sosami, śmietaną, dużą ilością tłuszczu. Sposób podania ma więc duże znaczenie.
Czy kobiety w ciąży mogą jeść kanie?
Grzyby, w tym kanie, należą do produktów, których obecność w diecie kobiety ciężarnej często budzi wątpliwości. Wiele pań w czasie ciąży zastanawia się, czy może spożywać potrawy zawierające grzyby, a jeśli tak, to które grzyby są dopuszczalne, a które zabronione. Okazuje się, że kobieta w ciąży może jeść dowolne grzyby, o ile są one jadalne (czyli również kanie) a ich pochodzenie sprawdzone. Lepiej ich jednak unikać, gdy dokuczają nudności, niestrawność i zgaga.
Jedzenie grzybów nie stanowi znaczącego ryzyka dla zdrowia ciężarnej i dziecka. Konieczne jest jednak upewnienie się, że kanie nie pochodzą z terenów zanieczyszczonych. Będąc w ciąży, należy szczególną uwagę zwrócić na to, aby spożywane grzyby były zbierane przez doświadczonego grzybiarza. Zwłaszcza w przypadku kani, którą łatwo pomylić z trującym gatunkiem. To ważne, ponieważ toksyczne związki znajdujące się w trujących grzybach przenikają przez łożysko i mogą wpływać negatywnie na płód.
Kobiety w ciąży mogą skorzystać na jedzeniu kani. Wartości odżywcze grzybów są imponujące, a ich spożycie dostarcza organizmowi przyszłej mamy wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Mimo wszystko grzyby na talerzu ciężarnej nie powinny pojawiać się zbyt często. Ważne jest też odpowiednie przygotowanie kani. Powinny być dobrze ugotowane i przyrządzone tak, aby nie były zbyt ciężkostrawne, a zatem bez ciężkich sosów, zasmażek i nadmiaru tłuszczu.
Więcej na ten temat: Grzyby w ciąży
Kanie a karmienie piersią
Tak, kanie można jeść w trakcie karmienia piersią. Warto jednak zacząć od niewielkich ilości i zwrócić uwagę na reakcję u dziecka: na to, czy nie ma wzdęć lub innych problemów z trawieniem, albo zmian skórnych. Podobnie jak w ciąży, również w tym przypadku jedzenie grzybów jest dozwolone pod warunkiem, że mamy absolutną pewność co do tego, że spożywamy jadalny gatunek grzyba. Kanie powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł i czystych terenów, a podczas ich przygotowania należy dążyć do tego, aby danie nie było zbyt ciężkostrawne.
Czytaj także:
Czy wiesz, jak zbierać grzyby? Jakie gatunki zbierać?
Które polskie grzyby są najzdrowsze? Masz swojego faworyta?
Czy grzyby szkodzą wątrobie? Kto powinien uważać