Czy mięso tuczy?
Okazuje się, że spożywanie mięsa jest odpowiedzialne za przybieranie na wadze. Wykazały to badania nawyków żywieniowych, przeprowadzone na prawie 400 tys. Europejczyków.

Badanie przeprowadzone na grupie prawie 400000 dorosłych z 10 różnych europejskich krajów udowodniło jednoznacznie, że osoby, w których diecie występuje dużo produktów mięsnych, są bardziej skłonne przybierać na wadze w porównaniu z osobami, które spożywają podobną ilość kalorii, ale jedzą mniej mięsa.Najsilniejszy związek wykazano pomiędzy spożywaniem wysoko przetworzonych produktów mięsnych, takich jak kiełbasy czy szynki i to zarówno w przypadku kobiet, jak i mężczyzn. Zgodnie z wyliczeniami naukowców, wśród ludzi spożywających taką samą ilość kalorii, ci jedzący dziennie o 250 gramów mięsa więcej, po 5 latach będą ciężsi o 2 kilogramy. Warto również zauważyć, że badanie to podważa skuteczność diet opartych na wysokim spożyciu białka i ograniczaniu węglowodanów. Naukowcy nie każą nam się jednak ostatecznie rozstawać ze „schabowym”. Powinniśmy jedynie kontrolować ilość spożywanego miejsca i starać się czasem wstawić w jego miejsce warzywo czy owoc. (am)