Jogurty niskotłuszczowe przeciwwskazane w ciąży
Jedzenie jogurtów niskotłuszczowych podczas ciąży może zwiększyć ryzyko rozwoju astmy oskrzelowej lub kataru siennego u dziecka.

Celem przeprowadzonego badania była ocena, czy kwasy tłuszczowe zawarte w produktach mlecznych mogą chronić przed rozwojem chorób alergicznych u dzieci. Naukowcy ocenili spożycie mleka w ciąży i częstość występowania astmy oskrzelowej i alergicznego nieżytu nosa za pomocą rejestrów i kwestionariuszy będących częścią Duńskiego Kohortowego Badania Urodzeń (Danish National Birth Cohort).
Wyniki wykazały, że spożycie mleka w ciąży nie było związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia astmy, a wręcz przeciwnie, mleko miało efekt ochronny. Natomiast kobiety, które raz dziennie spożywały jogurt niskotłuszczowy z owocami były 1,6 razy bardziej narażone na urodzenie dziecka, u którego rozwinie się astma oskrzelowa przez ukończeniem 7 roku życia. Dzieci te były też bardziej narażone na rozwój alergicznego nieżytu nosa.
Naukowcy sugerują, że składniki produktów niskotłuszczowych w jogurcie mogą odegrać rolę w zwiększaniu tego ryzyka. Badacze uwzględniają też możliwość, że niskotłuszczowy jogurt może być wyznacznikiem innych tendencji dietetycznych i stylu życia.
Naukowcy dalej chcą badać widoczny związek jogurtu niskotłuszczowego z ryzykiem rozwoju astmy, czy jest to związek jedynie z substancjami w jogurcie, czy z pewnym wzorcem stylu życia, jaki prezentują kobiety jedzące niskotłuszczowy jogurt.
Zobacz też: Dieta ciążowa – poradnik
EurekAlert! / kp