Miłorząb dla diabetyka
Sprawdź, jak miłorząb japoński wpływa na zdrowie cukrzyków

- Vita
Czy to prawda, że osoby z cukrzycą powinny brać preparaty z miłorzębu? Jeśli tak to dlaczego?
Porada lekarza:
Miłorząb japoński (Ginko biloba) jest rzeczywiście jednym z głównych składników mieszanek i preparatów zalecanych dla osób chorujących na cukrzycę. Podwyższony cukier niszczy bowiem naczynia krwionośne a Ginko biloba zawiera substancje mające działanie ochronne (flawonoidy, terpeny). Działają one rozszerzająco na naczynia, zapobiegają stanom zapalnym i nadmiernemu krzepnięciu krwi, niwelują także niekorzystny wpływ stresu na naczynia.
Ekstrakt z liścia miłorzębu łączyć można z kwiatostanem głogu (Crataegus oxycanta). Jest to szczególnie wskazane u diabetyków z chorobą wieńcową lub niewydolnością krążenia. Głóg poprawia bowiem ukrwienie mięśnia sercowego i wzmacnia siłę jego skurczu.