Reklama

Produkty, na które powinniśmy uważać:

Reklama

Mleko i ser

Białka zawarte w mleku i jego przetworach mogą mieć szkodliwy wpływ na system immunologiczny.

Białka

Nie powinny stanowić więcej niż 10 proc. twojej codziennej dawki kalorii ani przekraczać 50 g.

Kwasy tłuszczowe omega-6

Mogą one przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwasy omega-6 zawiera m.in. kukurydza, olej słonecznikowy i produkty konserwowane.

Tłuszcze nasycone

Czyli te pochodzenia zwierzęcego, sprzyjają powstawaniu substancji chemicznych, wywołujących stany zapalne. Ogranicz spożycie masła i tłustego, smażonego mięsa.

Reklama

Tłuszcze trans

Procent zachorowań na astmę i alergię wśród młodzieży jest wyższy w krajach, gdzie spożywa się najwięcej tłuszczów trans. Unikaj produktów zawierających częściowo uwodorniony (półutwardzony) olej.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Reklama
Reklama
Reklama