Witamina E
Czyli tokoferol. Jest przeciwutleniaczem, przez co zapobiega uszkadzaniu komórek.

- MWmedia
Czyli tokoferol. Jest przeciwutleniaczem, przez co zapobiega uszkadzaniu komórek.
Jest ogólnie określana, jako witamina młodości, gdyż dzięki swoim funkcjom opóźnia procesy starzenia się organizmu. Chroni również przed miażdżycą, poprzez utrudnian

ie utleniania tak zwanego złego cholesterolu.
Zagrożenia przy niedoborze witaminy E
Przy niedoborze grozi nam szybki proces starzenia się komórek, gorsze gojenie ran, osłabienie mięśni szkieletowych, zaburzenia neurologiczne, jak też osłabienie koncentracji i pogorszenie wzroku. Niekiedy zdarzają się choroby sercowo – naczyniowe.
Gdzie szukać witaminy E?
Witaminę E odnajdziemy w soi, kiełkach zbóż, olejach roślinnych, jajkach, maśle. Zawierają ją także kasza jęczmienna i gryczana, orzechy, szparagi, kapusta czerwona i włoska, groszek zielony, brukselka, fasola biała i płatki owsiane.
mwmedia