Wybór niezdrowej żywności może zależeć od naszych genów
Wybór żywności, na którą decyduje się człowiek, może nie być podyktowany wyłącznie jego preferencjami żywieniowymi, ale także obecnością „genów otyłości”, nawiązując do badań przeprowadzonych w Miriam Hospital's Weight Control and Diabetes Research Centre.

Badania przeprowadzone w Miriam Hospital's Weight Control and Diabetes Research Centre dowiodły, że ludzie mający konkretną wariację genów mogą być bardziej podatni na dokonywanie złych wyborów żywieniowych i częściej sięgają po jedzenie zawierające więcej cukrów prostych i tłuszczu, a także spożywają więcej kalorii dziennie niż przeciętny człowiek.
Jednakże, mimo że istnieje potwierdzony związek między genami, a tym co spożywamy, naukowcy zapewniają, że prowadzenie zdrowego trybu życia i regularne ćwiczenia fizyczne uchronią nas przed nadmiernym przytyciem.
W badaniach przyjrzano się związanym z otyłością genom FTO i BDNF (brain-derived neurotrophic factor), aby stwierdzić, jak ich wariacje zwiększają u nosiciela szansę przybierania na wadze. Obydwa z nich były wcześniej wiązane z powodowaniem nadwagi. Naukowcy chcieli zobaczyć, jak powszechne nawyki żywieniowe są zmieniane na skutek modyfikacji tych genów.
Zespół przeprowadził obserwację 2 tys. osób w ciągu 6. miesięcy i ocenił ich zwyczaje związane z odżywianiem. Odkryto, że wariacja genu FTO powodowała u dzieci zjadanie większej liczby posiłków i przekąsek, uzyskując wyższą zawartość oleju, tłuszczów i cukrów prostych w diecie, podczas gdy zmiany genu BDNF powodowały zwiększone spożycie produktów mlecznych, mięsa, jajek i orzechów, co mogło znacząco wpływać na wagę danej osoby.
Jak twierdzi Jeanne M. McCaffery z Diabetes Research Centre (Centrum Badań nad Cukrzycą), współautorka badań, nasze wybory dotyczące stylu życia mają znaczenie w określaniu jak szczupli lub grubi jesteśmy bez względu na nasz kod genetyczny. Jednakże, ukazując nasze markery genowe, prawdopodobnie możemy wskazać potrzebę kontroli wagi w przyszłości u tych osób, które są genetycznie predysponowane.
Źródło: www.mediplacements.com/11.06.2012/us
Polecane: Neurony wpędzą nas w otyłość