Reklama

Poziom trójglicerydów nie powinien przekraczać 150 mg/dl krwi. Znaczny nadmiar (200–300 mg/dl) jest niebezpieczny, bo zwiększa ryzyko miażdżycy naczyń. Przy jeszcze wyższym stężeniu (300–400 mg/dl) może dojść do ostrego zapalenia trzustki. Dlatego nie wolno tego lekceważyć. Powinna Pani zgłosić się do kardiologa, który ustali indywidualną dietę. Polega ona m.in. na unikaniu tłuszczów zwierzęcych i alkoholu. Jadłospis powinien za to obfitować w warzywa i owoce. Gdy to nie pomoże, trzeba zastosować leki obniżające poziom trójglicerydów.Trojglicerydy

Reklama
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Reklama
Reklama
Reklama