Zajady na ustach - jak leczyć
Zajady na ustach to bardzo częsty i bolesny problem. Podpowiadamy, jaka jest przyczyna powstawania zajadów i jak sobie z nimi radzić

Zazwyczaj zajady rzeczywiście powstają z powodu niedoborów witaminy B2. Wówczas pomaga stosowanie diety bogate w tę witaminę.
Zajady na ustach - co jeść, żeby ich uniknąć?
Do produktów będących bogatym źródłem witaminy B2 zaliczamy między innymi:
- mleko i jego przetwory,
- pieczywo razowe,
- mięso,
- nasiona roślin strączkowych.
W leczeniu zajadów pomocne bywa też zażywanie witaminy B2 w tabletkach. Kompleksowe preparaty witamin dostępne są w drogeriach i aptekach, jednak jeśli chcesz skutecznie wyeliminować problem zajadów powinnaś udać się do lekarza - specjalista określi niezbędną dawkę i przepisze suplementy diety dostępne wyłącznie na receptę.
Zajady na ustach - kiedy powinien zobaczyć je lekarz?
Jeśli jednak taka kuracja nie pomaga, można podejrzewać, że zajady są spowodowane innymi czynnikami, np. długotrwałą antybiotykoterapią, drożdżycą, alergią czy przesuszeniem. Aby to ustalić, konieczna jest wizyta u lekarza. Na podstawie rozmowy i dodatkowych badań (np. wymazu z ranek) specjalista postawi diagnozę. W zależności od niej zaproponuje odpowiednie leczenie. Np. w wypadku drożdżycy będą to preparaty przeciwgrzybicze – stosowane miejscowo lub leki podawane doustnie.
Czytaj także:
8 najważniejszych faktów i mitów o opryszczce
Redakcyjny przegląd preparatów na opryszczkę
Uwaga! Przez zęby możesz stracić szansę na awans!
Artykuł napisany na zlecenie Edipresse S.A.