Czarny bez
Kwitnie w czerwcu,
a owocuje na przełomie sierpnia i września. Skorzystaj zatem
z sezonu i przygotuj
z bzu lecznicze przysmaki.

- Diana Ożarowska-Sady
Napój z kwiatów – zalej 2 łyżki suszonych kwiatów wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15–20 minut. Przecedź. Przy zapaleniu pęcherza pij przez 2 dni po szklance co 3–4 godziny. Naparu możesz używać też do płukania jamy ustnej, np. podczas zapalenia gardła.
Powidła – potrzebujesz 2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu i 0,5 kg cukru. Owoce przesyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Stale mieszając, smaż na wolnym ogniu, aż powidła staną się gęste. Rozłóż do słoiczków, zamknij, postaw do góry dnem na 15–20 minut, a potem zapasteryzuj. Gdy dokuczają ci zaparcia, pij raz dziennie napój przygotowany z łyżki powideł rozpuszczonych w szklance wody.