Reklama

Odwary niszczą chorobotwórcze drobnoustroje przewodu pokarmowego, wiążą i dezaktywują toksyny bakteryjne oraz sole metali ciężkich przy zatruciach tymi związkami, przyśpieszają regenerację tzw. purpury wzrokowej, wpływają korzystnie na układ krążenia.Ze świeżych lub rozgotowanych i przetartych jagód sporządza się okłady przy egzemach, wysypkach, oparzeniach, liszajach, także na rany, zmywając przedtem chore miejsca serwatką.Posiada właściwości przeciwbiegunkowe, leczy nawet biegunki bakteryjne. Stosuje się w tym celu owoce suszone lub gotowane - świeże mogą powodować lekkie rozwolnienie.Czarne jagody działają bakteriobójczo, niszczą gronkowce złociste i paciorkowce.Odwar: łyżkę suszonych owoców zalej szklanką wody i gotuj przez 5-7 minut. Po odcedzeniu i lekkim ostudzeniu pij po ¼ szklanki kilkakrotnie w ciągu dnia.Odwar z liści: łyżka liści zalej szklanką wody i gotuj przez 3 minuty. Pij 3 razy dziennie po ½ szklanki.Odwary zaleca się przy nieżytach górnych dróg oddechowych, w początkowych stadiach cukrzycy.Możesz stosować odwar do płukania w stanach zapalnych błon śluzowych i jamy ustnej.

Reklama
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Reklama
Reklama
Reklama