Czy wiesz jak wykorzystać jemiołę do celów leczniczych?
Lecząca wszystko - takie miano nadali jej Anglicy. Do celów leczniczych ścinaj gałązki jemioły od grudnia do marca. Możesz z jemioły przyrządzić lecznicze specyfiki - wino, nalewki i herbatę. Oto kilka przepisów.

Na obniżenie ciśnienia, przy kołataniu serca - łyżkę rozdrobnionego ziela jemioły zalej wieczorem 1 ½ szklanki letniej wody, odstaw na noc, odcedź. Pij 3 razy dziennie po l/3 szklanki między posiłkami.Wino z jemioły - 40 świeżych liści umyj, zalej litrem białego słodkiego wina i odstaw na 10 dni. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką. Odcedź. Pij 2 razy dziennie po kieliszku przed jedzeniem.Przy nerwicy serca - wymieszaj w równych proporcjach kwiaty głogu, ziele serdecznika, liście brzozy, liście melisy, korzenie kozłka i gałązki jemioły. Łyżkę mieszanki zalej ½ l wrzątku, gotuj 5 minut, odstaw na godzinę, odcedź. Pij 3 razy dziennie po ½ szklanki.Przy astmie i zapaleniu oskrzeli - weź po 100g liści babki, korzenia omanu i ziela bazylii, po 50 g kwiatów ślazu, podbiału, głogu i gałązek jemioły. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, gotuj przez 2 minuty na małym ogniu. Po 15 minutach odcedź. Pij 3 razy dziennie po ½ szklanki.Przy stanach lękowych - czubatą łyżeczkę rozdrobnionego ziela zalej szklanką zimnej wody. Odstaw na 10-12 godzin. Lekko podgrzej, odcedź. Pij 2 razy dziennie do szklance.Herbatka przeciw sklerozie - wymieszaj po 25 g jemioły i głogu, po 20 g ruty zwyczajnej i skrzypu oraz 10 g tasznika pospolitego. 2 łyżki mieszanki zalej w termosie litrem wrzątku, odstaw, po 20 minutach odcedź i przechowuj w termosie. Pij po ½ szklanki 4 razy dziennie.Na poprawę apetytu - łyżkę jemioły zalej szklanką wrzątku, odstaw pod przykryciem na 20 minut. Odcedź. Pij 3 razy dziennie po ¼ szklanki.Przy białych upławach - wymieszaj 2 garście jemioły, po garści tymianku, rzepiku i jasnoty. Łyżkę mieszanki zalej zimną wodą, odstaw na 2 godziny, zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut, odcedź. Pij po szklance 3 razy dziennie.