Gdy pali zgaga
Zobacz, jak skutecznie pozbyć się nieprzyjemnego pieczenia za mostkiem i kwaśnego posmaku w ustach

- Irena Piotrak
Zgaga spowodowana jest cofaniem się nadtrawionej treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Dokucza większości dorosłych – szczególnie kobietom w ciąży. Jeśli jest wyjątkowo silna i ciągle nawraca, powiedz o tym lekarzowi. Gdy dolegliwości pojawiają się tylko od czasu do czasu, możesz z nimi walczyć sama. Wystarczy, że zażyjesz dostępny bez recepty preparat neutralizujący kwas żołądkowy i nieco zmienisz dietę.
Z tego lepiej zrezygnuj:
CZEKOLADA - Osłabia (rozluźnia) mięśnie zwieracza przełyku – a to on ma za zadanie blokować cofanie się pokarmu żołądka.
CYTRYNA - Nasila zgagę, bo zwiększa kwaśność treści żołądkowej. Podobnie działają też soki z owoców cytrusowych i pomidory.
KIEŁBASA - Wszystkie tłuste produkty powodują wzmożone wydzielanie kwasów trawiennych. Taki sam efekt występuje po zjedzeniu dań pikantnych.
MLEKO - Na krótki czas łagodzi dolegliwości, bo zmywa kwas z przełyku. Ale gdy mleko trafi do żołądka, wzmaga wytwarzanie kwasów. Zgaga wraca!
MIĘTA - Wzmaga wydzielanie śliny – ta zaś spłukuje kwas. Ale uwaga! Mięta rozluźnia zwieracz przełyku i zwiększa produkcję soków trawiennych.
KAWA - A taże inne napoje z kofeiną pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych. Podobnie działa też alkohol (pity nawet w małej ilości).