Reklama

Zioła naprawdę mogą leczyć lub przynajmniej wspomagać leczenie wielu chorób. W swoim składzie zawierają bowiem substancje chemiczne, działające podobnie, jak te w lekach z apteki. Trzeba tylko umieć je wykorzystać. Z niektórych robi się napar, z innych odwar a jeszcze inne są skuteczniejsze w formie nalewki. Gdy przygotowujemy np. napar, należy to robić zgodnie z przepisem. Jeśli bowiem zioła będą się parzyć np. za krótko lub bez przykrycia, mogą mieć mniejszą moc.

Reklama

Najcenniejsze wiosenne zioła

1. Babka zwyczajna i lancetowata. Cenne są liście i korzenie. Najlepiej zbierać je wiosną. Jak działa? Przyśpiesza gojenie wszelkich ran, podnosi odporność organizmu na infekcje, pomaga pokonać zapalenie, łagodzi kaszel, pomaga w leczeniu wrzodów, reguluje przemianę materii. Polecany jest napar (łyżka liści na szklankę wrzącej wody, parzymy 10 minut) - 4 razy dziennie po 200 ml lub odwar z korzeni. 4 łyżki suszu zalewa się 300 ml zimnej wody, gotuje 5 minut i pije co 2-3 godziny po 50 ml lub 4 razy dziennie po 100 ml.

2. Czarny bez. To bardzo cenne wiosenne zioło. Wartościowe są kwiaty i owoce. Kwiaty zbieramy wiosną, owoce późnym latem. Jak działa? Ułatwia odkrztuszanie w chorobach dróg oddechowych, obniża gorączkę, działa napotnie. Wspomaga leczenie przerostu prostaty, działa moczopędnie. Zapobiega powstawaniu worków i cieni pod oczami. Można stosować napar (1–2 łyżki kwiatów na szklankę wrzącej wody lub mleka, parzymy 10 minut) lub sok z owoców robiony np. w sokowniku. Naparu pijemy 2 szklanki dziennie, soku 3–4 łyżki. Z kwiatów czarnego bzu można także zrobić nalewkę (20 baldachów, 0,5 l spirytusu, sok z 1 cytryny i 30 dag cukru). Cedzimy po miesiącu.

3. Mniszek lekarski. Cenne są liście, kwiaty i korzenie. Kwiaty zbieramy wiosną, liście i korzenie - od wiosny do jesieni. Działa żółciopędnie, moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy. Napar z 2 łyżek ziela lub 3 łyżek kwiatów i 2 szklanek wrzącej wody, parzony 10 minut należy pić 3–4 razy dziennie po ok. 100 ml. Można go zastąpić nalewką (szklanka kwiatów i 400 ml wódki nastawiamy na 2–3 tygodnie i cedzimy). Również pijemy ją 3-4 razy dziennie po 10 ml czyli po ok. 2 łyżeczki do herbaty.

4. Szczaw. Cenne są liście, korzenie i nasiona. Liście najlepiej zbierać wiosną, korzenie - wiosną i jesienią, a nasiona w okresie dojrzewania. Jak działa? Przeciwgrzybiczo, reguluje wypróżnienia, hamuje procesy autoagresji immunologicznej. Odwar z łyżki suszonych liści, korzeni lub nasion i szklanki zimnej wody (gotowany na małym ogniu 5 minut) można pić 2 razy dziennie po 100 ml przez 3 tygodnie. Po miesięcznej przerwie kurację można powtórzyć.

5. Podbiał. Cenne są liście i kwiaty. Zbiera się je wiosną, gdy roślina kwitnie. Jak działa? Spowalnia wchłanianie cholesterolu, działa antybakteryjnie i antywirusowo. Leczy stany zapalne gardła i jamy ustnej, pomaga pozbyć się zaflegmienia, łagodzi kaszel. Z rozdrobnionych suchych liści, kwiatów lub mieszanki liści i kwiatów sporządza się odwar (łyżka na szklankę zimnej wody, gotowanie 5 minut) i pije małymi porcjami, ale często. W sumie do 400 ml w ciągu doby.

6. Pokrzywa. Cenne są liście zrywane wiosną. Pokrzywa polecana jest przy osłabieniu fizycznym i psychicznym, w celu poprawienia przemiany materii, przy obrzękach, aby poprawić krążenie krwi, w przewlekłych chorobach skóry, aby wzmocnić paznokcie i włosy. Profilaktycznie można pić napar (szklanka dziennie, na czczo), przygotowany z czubatej łyżeczki wysuszonych liści i szklanki wrzącej wody - parzenie 10 minut lub łyżki świeżych rozdrobnionych liści i szklanki wrzącej wody. Jako lek - 2 szklanki dziennie.

Zobacz także:

Te rośliny cie odmłodzą
Jak wykorzystać czarnuszkę dla zdrowia?
To ziele jest najlepszym przyjacielem kobiety
Rodzinna dieta pod lupą

Reklama

Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Reklama
Reklama
Reklama