Nalewki ojców Bonifratrów
Ziołolecznictwo przeżywa swój renesans. Zobaczcie kilka przepisów ojców Bonifratrów na zdrowe nalewki wódczane, spirytusowe i winne.

- MW Media / Katarzyna Pielech - Łakoma
Ziołolecznictwo przeżywa swój renesans. Zobaczcie kilka przepisów ojców Bonifratrów na zdrowe nalewki wódczane, spirytusowe i winne.

Fot. Fotolia
Często stosowaną formą leków ziołowych są nalewki alkoholowe. Są trwałe, wygodne w użyciu i zawierają dużą koncentrację składników aktywnych. Trzeba jednak pamiętać, że wyciąg alkoholowy jest zawsze silniejszy od naparu i w dawkowaniu zachować daleko idącą ostrożność.
A oto kilka nalewkowych przepisów o.o. Bonifratrów:
[CMS_PAGE_BREAK:Nalewka z czarnej porzeczki]
Nalewka z czarnej porzeczki
Na jedną część świeżych owoców czarnej porzeczki bierzemy 10 części wódki. Proporcje te można zmienić zwiększając ilość owoców, wtedy otrzymamy wyciąg o mniejszym stężeniu alkoholu. Otrzymany specyfik poprawia krążenie i przeciwdziała przeziębieniom.

Fot. Fotolia
[CMS_PAGE_BREAK:Nalewka chrzanowa]
Nalewka chrzanowa
Około 100 g tartego chrzanu zalewamy szklanką czystej wódki, odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce, a następnie odcedzamy przez gęste płótno. Tak otrzymaną nalewką smarujemy chore miejsca w bólach korzonkowych, rwie kulszowej i reumatyzmie.

Fot. Fotolia
[CMS_PAGE_BREAK:Nalewka z dzikiej róży]
Nalewka z dzikiej róży
500 g owoców dzikiej róży i 50 g cukru zalewamy 1 litrem mocnego, dobrego wina i stawiamy w ciepłym miejscu. Po tygodniu zlewamy i przecedzamy. Pijemy raz lub dwa razy dziennie po jednej małej literatce. Jest to środek ogólnie wzmacniający i zawiera dużą ilość witamin.

Fot. Fotolia
[CMS_PAGE_BREAK:Nalewka jałowcowa]
Nalewka jałowcowa
100 g jałowca zalewamy szklanką wódki. Po tygodniu zlewamy i wyciskamy starannie sok przez płócienny woreczek. Przechowujemy w ciemnym szkle. Nalewka ta ma działanie moczopędne i żółciopędne, pomaga w zaburzeniach trawiennych. Zażywamy 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli na pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody.

Fot. Fotolia
[CMS_PAGE_BREAK:Wino nagietkowe]
Wino nagietkowe
40 g świeżych, ciemnopomarańczowych (nie jasnożółtych) kwiatów nagietka zalewamy butelką wina gronowego i macerujemy przez 14 dni. Następnie przecedzamy, dodajemy 30 g soku dziurawcowego (można kupić w aptece). Pijemy 2-4 razy dziennie po małym kieliszku, na godzinę przed jedzeniem. To lecznicze winko jest środkiem ogólnie wzmacniającym.

Fot. Fotolia
Zobacz też: Sosnówka - nalewka na pędach