Pyłek kwiatowy - właściwości i stosowanie
Choć mniej popularny, jest cenniejszy niż najbardziej znany produkt pszczeli, czyli miód.

Pyłek kwiatowy to pyłek roślin zebrany przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzony. Jego kolor zależy od rodzaju roślin – najczęściej spotykany jest żółty oraz jasnobrązowy. Zawiera ponad 200 różnorodnych związków – witamin, mikroelementów, wapnia i białka. Ma działanie odżywcze, grzybobójcze i antybakteryjne. Polecany jest osobom, które czują się osłabione, rekonwalescentom, przeziębionym. Warto sięgnąć po niego szczególnie teraz, gdy częściej łapiemy różnego rodzaju infekcje.
Jak kupować pyłek kwiatowy?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, czy ma postać maleńkich kolorowych kuleczek. Jeśli w słoiczku jest pył, może to świadczyć o zagnieżdżeniu się w nim szkodników. Uwaga! Jeśli po otwarciu słoiczka czujesz zapach pleśni, pyłek nie nadaje się do spożycia.
Sposób stosowania
Pyłek należy zemleć, a potem przechowywać w zamkniętym słoiku w suchym miejscu. Generalnie zaleca się zażywanie 2 łyżeczek pyłku 3 razy dziennie. Przyjmujemy go ok. 30 minut przed posiłkiem.