Zioła i przyprawy wigilijne – galeria
Jakich ziół używamy najczęściej do przygotowania wigilijnych dań i wypieków? Z galerii dowiecie się, jakie korzyści płyną z dodawania do potraw m.in. cynamonu, kminku, imbiru, majeranku, goździków i wanilii.

Zbliżają się święta, a wraz z nimi coroczne przygotowywanie wigilijnych dań. Zioła w świątecznej kuchni to ważny element: dodają wyrazistości daniom, poprawiają zapach potraw, urozmaicają ich smak, a nawet sprawiają, że jedzenie wygląda bardziej apetycznie. Jakich ziół i przypraw używamy najczęściej w tym magicznym okresie?/fot. Fotolia
1 z 7

Zioła i przyprawy wigilijne – galeria
Goździki – to nimi pachnie wiele świątecznych dań. Można je dodać do marynat, kompotu, nadzienia do ciasta (głównie do pierników), pieczeni i sosów. Wspaniale smakują dodane do win oraz likierów. Z goździków możemy przygotować także piękne i aromatyczne ozdoby świąteczne (patrz zdjęcie powyżej). Na koniec dodajmy, że goździki nie tylko pięknie pachną i dobrze smakują, ale też działają antynowotworowo i odświeżąją oddech./fot. Fotolia
2 z 7

Zioła i przyprawy wigilijne – galeria
Imbir dodajemy do pierników i innych świątecznych ciast i ciasteczek, a także grzanego wina oraz kompotów. Imbir obniża ciśnienie krwi, pomaga na reumatyzm, alergie i choroby serca.
3 z 7

Zioła i przyprawy wigilijne – galeria
Cynamon jest doskonałym dodatkiem do ciast oraz grzanego wina. Aromat tej przyprawy doskonale sprawdza się jako dodatek do kompotu i herbaty. W medycynie ludowej cynamon ma zastosowanie m.in. w przypadku przeziębienia, przy biegunce i chorobach skóry./ fot. Fotolia
4 z 7

Zioła i przyprawy wigilijne – galeria
Wanilia sprawdza się jako dodatek do ciast, bitej śmietany, tortów i kompotów. Można z niej przygotować także nalewkę, która działa przeciwgorączkowo i wzmacnia serce.
5 z 7

Zioła i przyprawy wigilijne – galeria
W świątecznej kuchni kminek używamy często do kapusty kiszonej, mięs i zup. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy: zapobiega wiatrom i wzdęciom, ułatwia trawienie./fot. Fotolia
6 z 7

Zioła i przyprawy wigilijne – galeria
Majeranek sprawdza się głównie do dań mięsnych i warzywnych. Jest to przyprawa, która pomaga w trawieniu. Jest też pomocna na ból głowy./fot. Fotolia
7 z 7

Zioła i przyprawy wigilijne – galeria
Miód nie jest wprawdzie ziołem ani przyprawą, ale trudno pominąć go w zestawieniu świątecznych dodatków. Ten składnik dodajemy najczęściej do ciast (np. do pierników) i ciasteczek. Niektórzy przygotowują np. ryby (karp, śledzie) w miodowej zalewie./fot. Fotolia