Zioła lecznicze - lecznicze właściwości przypraw
Ziołowe przyprawy to nie tylko pełne aromatów świąteczne dania, lecz także zastrzyk zdrowia! Radzimy, jak wykorzystać zdrowotną moc przypraw

- Irena Piotrak
Opublikowano: 27.12.2012, 07:00
Reklama
Niektóre przyprawy zawierają związki, które dodają aromatu posiłkom i poprawiają nastrój. Odpowiednio dobrane pomogą też pokonać drobne dolegliwości.
Reklama
- Cynamon – skutecznie pobudza apetyt i trawienie. Zawarte w nim olejki eteryczne działają uspokajająco i rozluźniająco.
- Goździki – mają właściwości rozgrzewające, przeciwskurczowe, antyseptyczne i przeciwbólowe. Zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek. Działają więc przeciwnowotworowo. Pomagają też pokonać bezsenność.
- Wanilia – jest znanym afrodyzjakiem, poprawia potencję, krążenie krwi, działa ochronnie na serce.
- Anyż – jest środkiem regulującym pracę żołądka. Działa także uspokajająco i poprawia łaknienie.
- Imbir – ma właściwości rozgrzewające i przeciwwymiotne. Korzystnie wpływa na trawienie, redukuje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw.
Reklama
Reklama
Reklama
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!