Reklama

Sprawdź, czy masz je w swojej kuchni.

Reklama

Melisa

Świeże i suszone listki melisy uspokajają jelita, hamując ich nadmierną perystaltykę (ruchy), zwiększają też wydzielanie soków trawiennych. Melisę dodaje się do sosów, majonezu, sałatek i napojów orzeźwiających, a także ryb morskich.

Rozmaryn

Wspomaga działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego, zwiększając wydzielanie soków żółciowych, co ułatwia trawienie tłuszczów.

Dodaje się go do tłustych mięs, dań z dużą ilością czosnku, ryb i owoców morza, gotowanych ziemniaków.

Szałwia

Pobudza wydzielanie soków trawiennych, hamuje nadmierną fermentację w jelitach, zapobiegając wzdęciom. Świeże listki wzbogacają smak sosów do sałatek, dodaje się je do potraw z drobiu, wieprzowiny, cielęciny i jagnięciny.

Reklama

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Reklama
Reklama
Reklama