Zioła na dobre trawienie - właściwości i sposób podawania
Miewasz wzdęcia i bóle brzucha po jedzeniu? Doprawiaj dania świeżymi ziołami, a złagodzisz dolegliwości.

- Agnieszka Leciejewska/Vita
Sprawdź, czy masz je w swojej kuchni.
Melisa
Świeże i suszone listki melisy uspokajają jelita, hamując ich nadmierną perystaltykę (ruchy), zwiększają też wydzielanie soków trawiennych. Melisę dodaje się do sosów, majonezu, sałatek i napojów orzeźwiających, a także ryb morskich.
Rozmaryn
Wspomaga działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego, zwiększając wydzielanie soków żółciowych, co ułatwia trawienie tłuszczów.
Dodaje się go do tłustych mięs, dań z dużą ilością czosnku, ryb i owoców morza, gotowanych ziemniaków.
Szałwia
Pobudza wydzielanie soków trawiennych, hamuje nadmierną fermentację w jelitach, zapobiegając wzdęciom. Świeże listki wzbogacają smak sosów do sałatek, dodaje się je do potraw z drobiu, wieprzowiny, cielęciny i jagnięciny.