Fot. Fotolia
Na czym polega alergia typu III (IgG-zależna)?
Każda, nawet „zdrowa żywność”, może powodować problemy zdrowotne, a winę za to ponosi ukryta alergia na pokarm – alergia typu III (IgG-zależna), która polega na nieprawidłowej i nadmiernie nasilonej reakcji systemu odpornościowego na naturalne, same z siebie nieszkodliwe, składniki obecne w żywności.
Po spożyciu produktu, na który organizm wykazuje reakcję alergiczną typu III, uruchomiony zostaje mechanizm, który w konsekwencji może prowadzić do przewlekłych dolegliwości i chorób. Taka odpowiedź naszego układu odpornościowego staje się dla organizmu regułą i przewlekle wpływa negatywnie na zdrowie i samopoczucie.
Charakterystyczną cechą alergii pokarmowej IgG-zależnej są opóźnione reakcje obronne, które pojawiają się 8 do 72 godzin po spożyciu pokarmu. Oznacza to na przykład, że pierwsze objawy reakcji alergicznej na pokarm spożyty w poniedziałek mogą pojawić się dopiero w czwartek. Taka opóźniona reakcja często pozostaje nierozpoznana przez całe życie.
Alergia typu III charakteryzuje się odkładaniem w tkankach kompleksów immunologicznych, które wywołują objawy chorobowe, zależne od umiejscowienia takich kompleksów. Ze względu na opóźnienie reakcji alergicznej tego typu, na którą cierpi aż 45% Europejczyków i Amerykanów, większość dotkniętych osób jest nieświadoma faktu, że przewlekłe problemy zdrowotne są ściśle powiązane z reakcjami alergicznymi na pokarm.
Mechanizm reakcji alergii pokarmowej typu III, w której, w odróżnieniu od powszechnie znanej tzw. alergii IgE-zależnej, pośredniczą przeciwciała IgG, przebiega następująco:
- W wyniku zaburzenia funkcjonowania tzw. bariery jelitowej (np. w zespole jelita przesiąkliwego) następuje:
- penetracja do krwioobiegu składników pokarmowych, niewnikających w warunkach prawidłowych, które
- rozpoznane zostają przez układ odpornościowy jako antygeny pokarmowe (alergeny) i
- indukują wytworzenie swoistych dla siebie przeciwciał typu IgG.
- W krążeniu wytworzone przeciwciała IgG swoiście wiążą indukujące ich powstanie alergeny, prowadząc do powstania kompleksów przeciwciało-antygen (alergen).
- Kompleksy deponowane są w tkankach organizmu chorego.
- Przetransportowane przez krew do tkanek i organów, kompleksy powodują i podtrzymują przewlekłe stany zapalne. W przypadku wysokiego stężenia kompleksów, objawy są na tyle silne, że można mówić o alergii pokarmowej zależnej od IgG, czyli alergii typu III.
Zobacz także: Czy dodatki do żywności mają związek z alergią pokarmową?
Alergia typu III może powodować:
- nadciśnienie
- nadwagę,
- problemy żołądkowo-jelitowe,
- cukrzycę typu II,
- zespół przewlekłego zmęczenia
- depresję, agresję, stany lękowe, ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi) u dorosłych i dzieci
- bóle i zawroty głowy
- atopowe zapalenie skóry, łuszczycę, świąd skóry
- choroby reumatyczne, bóle mięśni, kości i stawów oraz fibromialgię (punktowe bóle mięśniowe połączone z uczuciem zmęczenia).
Źródło: Materiały prasowe sieci Diagnostyka/ bj
Zobacz także: Na czym polega skaza białkowa?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!