Co jeść, by ograniczyć ból głowy?

Jakie produkty żywnościowe mogą potęgować lub wywoływać ból głowy? Przede wszystkim są to: sery dojrzewające (brie, stilton, cheddar), oliwki, awokado, czekolada, cytrusy, napoje energetyzujące, alkohol i dodatki do żywności (m.in. glutaminian sodu i sztuczne słodziki).
/ 25.03.2013 10:04

Kiedy ból głowy może być groźny dla zdrowia?

Bóle głowy występują w jednej, lub wielu częściach głowy i mogą mieć różne nasilenie.

Bóle napięciowe wynikają z napięcia skóry i mięśni czaszki lub mięśni karku i umiejscowione są w skroniach, czole, lub z tyłu głowy. Stanowią one ¾ wszystkich przypadków.

Napady migrenowe bólu głowy występują znacznie rzadziej, a ich przyczyny nie są dokładnie znane. Zwykle pojawiają się nawet kilka razy dziennie po jednej stronie głowy, po czym następują dni wolne od bólu. Migrenom mogą towarzyszyć zaburzenia widzenia, nadwrażliwość na światło i nudności.

Większość bólów głowy to niegroźna dolegliwość, jeśli jednak towarzyszą im takie objawy jak: zaburzenia widzenia, utrata przytomności, zaburzenia pamięci, nadmierna senność, sztywność karku, wysypka, wymioty lub gorączka, wtedy natychmiast należy skontaktować się z lekarzem.

W razie podejrzenia, że bóle głowy wywołane są jakimś schorzeniem, konieczne może być wykonanie tomografii komputerowej lub rezonansu magnetycznego głowy. Leczenie uzależnione jest od wyników badania i diagnozy.

Jakie są główne przyczyny bólu głowy?

  • Napięcie emocjonalne, stres,
  • zmęczenie,
  • choroby gałki ocznej,
  • niski poziom cukru we krwi,
  • niewłaściwa dieta,
  • infekcje,
  • odwodnienie,
  • kac,
  • nieprawidłowa postawa ciała, wady postawy,
  • zaburzenia neurologiczne,
  • zaburzenia natury psychicznej,
  • kontakt ze spalinami, środkami chemicznymi, toksynami,
  • wahania hormonalne przed miesiączką, ciąża, menopauza,
  • nadciśnienie lub niedociśnienie tętnicze,
  • problemy otolaryngologiczne,
  • zaburzenia pracy wątroby.

Jedną z przyczyn bólów głowy może być niewłaściwa dieta. Zmiana nawyków żywieniowych pomaga  niekiedy złagodzić te dolegliwości. Co pomaga, a co szkodzi w diecie?

Pomagają:

  • regularne posiłki – pozwalają one utrzymać stały poziom cukru we krwi;
  • węglowodany o niskim lub średnim indeksie glikemicznym;
  • woda i inne napoje – odpowiednia dawka płynów pomaga uniknąć bólów głowy z odwodnienia. Staraj się pić przynajmniej 6-8 szklanek płynów dziennie, ograniczaj jednak kofeinę i teinę (kawa i herbata) na rzecz wody mineralnej.

Szkodzą:

  • nadmierne spożycie alkoholu, w tym alkohol spożyty na czczo;
  • dodatki do żywności, takie jak glutaminian sodu, który znajduje się w wielu produktach przetworzonych, związki azotu używane do produkcji wędlin i innych przetworach mięsnych, sztuczne słodziki;
  • a także: sery dojrzewające (brie, stilton, cheddar), oliwki, awokado, czekolada, cytrusy, napoje energetyzujące.

Zobacz też: Jakie jedzenie wywołuje migrenę? (galeria)

Zadbaj o lekką głowę:

  • zacznij dzień od zdrowych produktów zbożowych takich jak owsianka z chudym mlekiem. Wolno uwalniające się węglowodany utrzymują poziom cukru we krwi na stałym poziomie;
  • nawadniaj organizm;
  • zredukuj spożycie dodatków do żywności, kupuj produkty mniej przetworzone lub mrożonki, zawsze czytaj etykiety produktów kupowanych w sklepach;
  • dbaj o regularną aktywność fizyczną i codziennie wychodź na świeże powietrze;
  • nie pomijaj odpoczynku w swym całotygodniowym grafiku zajęć.

Zobacz też: Ból głowy - tych produktów unikaj

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA