Celiakia to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu. Przez wiele lat może przebiegać bezobjawowo, a wiele osób dowiaduje się o niej przez przypadek.
Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka, powodującą szereg objawów, takich jak wzdęcia czy biegunki. Podpowiadamy, jakie posiłki możemy śmiało jeść przy celiakii i udowadniamy, że dieta bez glutenu, wbrew pozorom, wcale nie musi być nudna i mocno ograniczająca. Dzięki niej można odkryć wiele nowych smaków i kulinarnych inspiracji. Oto propozycje dań na trzy dni przygotowane przez Ewelinę Ogrzewałę – dietetyk Peatera!
Dzień 1
- Kalorie: 2005 kcal
- Białko: 99 g
- Węglowodany: 292 g
- Tłuszcze: 62 g
- Błonnik: 45 g
07:00 śniadanie – Czekoladowa komosanka na mleku z truskawkami i migdałami
fot. Peater.net
- Kalorie 435 kcal
- Białko 20 g
- Węglowodany 62 g
- Tłuszcze 14 g
- Błonnik 8 g
Składniki:
- 60 g Quinoa - komosa ryżowa biała sucha (4 łyżki)
- 250 ml Mleko spożywcze 2% tłuszczu (1 szklanka)
- 130 g Truskawki mrożone (1 szklanka)
- 8 g Migdały (0,5 łyżki)
- 4 g Kakao naturalne, ciemne (2 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Komosę gotuj w mleku z dodatkiem kakao przez około 15 minut.
- Mrożone owoce włóż do garnka i podgotuj chwilę, a następnie zblenduj.
- Orzechy posiekaj.
- Kaszę przełóż do miseczki, polej sosem i posyp orzechami.
10:00 Drugie śniadanie – Koktajl energetyczny z mango i bananem
fot. Peater.net
- Kalorie 271 kcal
- Białko 4 g
- Węglowodany 68 g
- Tłuszcze 2 g
- Błonnik 8 g
Składniki:
- 168 g Mango około (0,5 szt.)
- 223 g Pomarańcza (1 szt.)
- 55 g Banan (0,5 szt.)
- 1 g Gałka muszkatołowa, mielona (1 szczypta)
- 1 g Kurkuma (1 szczypta)
Przygotowanie:
- Owoce umyj, obierz i pokrój.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
13:00 Obiad – Risotto z ciecierzycą, papryką, cukinią i pomidorami
fot. Peater.net
- Kalorie 707 kcal
- Białko 20 g
- Węglowodany 119 g
- Tłuszcze 19 g
- Błonnik 18 g
Składniki:
- 76 g Ryż arborio suchy (4 łyżki)
- 120 g Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy (5 łyżek)
- 111 g Papryka czerwona (0,5 szt.)
- 164 g Cukinia (0,5 szt.)
- 44 g Cebula (0,5 szt.)
- 272 g Pomidory krojone w puszce (1 szklanka)
- 375 ml Bulion warzywny (1,5 szklanki)
- 14 ml Olej rzepakowy rafinowany (2 łyżki)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
- 2 g Pieprz czarny (2 szczypty)
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Cukinię oraz paprykę umyj i pokrój.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz na sitku.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę. Następnie dodaj ryż i podsmaż przez chwilę, do momentu, aż zrobi się szklisty.
- Do ryżu dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by ryż jednocześnie chłonął bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
- W momencie, gdy wlejesz połowę płynu dodaj cukinię, paprykę oraz przyprawy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz ciecierzycę i duś do momentu zagotowania.
- Gotowe danie przełóż na talerz.
16:00 Podwieczorek – Serek z malinami, miętą i siemieniem lnianym
fot. Peater.net
- Kalorie 226 kcal
- Białko 22 g
- Węglowodany 13 g
- Tłuszcze 11 g
- Błonnik 4 g
Składniki:
- 191 g Serek wiejski (0,75 szklanki)
- 58 g Maliny mrożone (0,5 szklanki)
- 5 g Len, nasiona (siemię lniane) (1 łyżeczka)
- 2 g Mięta świeża (4 liście)
Przygotowanie:
- Owoce przełóż na sitko i przelej gorącą wodą.
- Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.
19:00 Kolacja – Sałatka z indykiem, grillowaną papryką i cukinią
fot. Peater.net
- Kalorie 366 kcal
- Białko 32 g
- Węglowodany 29 g
- Tłuszcze 16 g
- Błonnik 6 g
Składniki:
- 100 g Indyk, mięso z piersi bez skóry
- 167 g Papryka czerwona około (1 szt.)
- 78 g Cukinia (6 plastrów)
- 31 g Miks sałat (1 szklanka)
- 15 g Dynia, pestki (1.5 łyżki)
- 4 ml Olej rzepakowy rafinowany (2 łyżeczki)
- 92 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu (4 łyżki)
- 25 g Musztarda (1 łyżka)
- 2 g Pietruszka, natka świeża (1 łyżka)
- 4 g Szczypiorek (1 łyżka)
- 1 g Bazylia świeża (2 liście)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
- 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz, pokrój, a następnie usmaż.
- Warzywa umyj, pokrój w grube pasy i grilluj na patelni z dodatkiem tłuszczu, aż się przypieką i zmiękną.
- Sałatę przełóż na talerz, następnie ułóż warzywa oraz mięso.
- Przygotuj dressing mieszając jogurt, musztardę, posiekany szczypiorek, natkę, bazylię, pieprz oraz sól.
- Całość posyp pestkami i polej dressingiem.
2. dzień
- Kalorie 1991 kcal
- Białko 107 g
- Węglowodany 253 g
- Tłuszcze 72 g
- Błonnik 44 g
07:00 Śniadanie – Omlet z bananem i orzechami włoskimi
fot. Peater.net
- Kalorie 412 kcal
- Białko 21 g
- Węglowodany 33 g
- Tłuszcze 23 g
- Błonnik 2 g
Składniki:
- 126 g Jaja kurze surowe (2 szt.)
- 24 g Mąka jaglana (2 łyżki)
- 16 ml Mleko spożywcze 2% tłuszczu (2 łyżki)
- 4 ml Olej rzepakowy rafinowany (2 łyżeczki)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
- 55 g Banan (0,5 szt.)
- 9 g Orzechy włoskie (3 szt.)
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek.
- Do białek dodaj sól i ubij je na sztywno za pomocą trzepaczki lub miksera.
- Żółtka wymieszaj dokładnie z mąką i mlekiem – aż uzyskasz gęstą masę. Następnie dodaj ją do ubitych białek i delikatnie wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlej masę i smaż pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Po około 4 minutach przełóż omlet na drugą stronę. Smaż do momentu zrumienienia.
- Owoce obierz i pokrój.
- Omlet zdejmij z patelni, ułóż na nim owoc i posyp posiekanymi orzechami.
10:00 Drugie śniadanie – Płatki gryczane z jabłkiem i migdałami
fot. Peater.net
- Kalorie 252 kcal
- Białko 7 g
- Węglowodany 46 g
- Tłuszcze 6 g
- Błonnik 6 g
Składniki:
- 45 g Płatki gryczane (3 łyżki)
- 113 g Jabłko (0,5 szt.)
- 8 g Migdały (0,5 łyżki)
- 1 g Cynamon mielony (1 szczypta)
Przygotowanie:
- Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
- Kiedy płatki zmiękną wymieszaj je z pokrojonymi owocami i orzechami.
13:00 Obiad – Potrawka z kurczakiem, papryką, groszkiem, jarmużem i ryżem jaśminowym
fot. Peater.net
- Kalorie 705 kcal
- Białko 61 g
- Węglowodany 83 g
- Tłuszcze 19 g
- Błonnik 12 g
Składniki:
- 68 g Ryż jaśminowy suchy (4 łyżki)
- 200 g Kurczak, mięso z piersi bez skóry
- 88 g Pieczarki (4 szt.)
- 111 g Papryka czerwona (0,5 szt.)
- 70 g Groszek zielony mrożony (0,5 szklanki)
- 25 g Jarmuż (1 szklanka)
- 7 g Czosnek (1 ząbek)
- 44 g Cebula (0,5 szt.)
- 14 ml Olej rzepakowy rafinowany (2 łyżki)
- 27 ml Sos sojowy bezglutenowy (tamari) (ok. 2.5 łyżki)
- 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)
- 1 g Bazylia suszona (1 szczypta)
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż mięso na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój.
- Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
- Paprykę umyj i pokrój.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj paprykę, pieczarki, groszek, przyprawy, sos sojowy i duś przez około 6 minut. W razie potrzeby dolej wody.
- Kiedy warzywa będą miękkie dodaj jarmuż, mięso oraz ryż i duś jeszcze przez chwilę.
- Gotowe danie przełóż na talerz.
16:00 Podwieczorek – Sałatka warzywna z ciecierzycą, papryką i pietruszką
fot. Peater.net
- Kalorie 226 kcal
- Białko 11 g
- Węglowodany 43 g
- Tłuszcze 4 g
- Błonnik 12 g
Składniki:
- 91 g Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy (0,5 szklanki)
- 167 g Papryka czerwona około (1 szt.)
- 80 g Pomidor (0,5 szt.)
- 174 g Ogórek szklarniowy (0,5 szt.)
- 6 g Pietruszka, natka świeża (3 łyżki)
- 18 ml Sok z cytryny (2 łyżki)
- 2 g Papryka słodka wędzona (2 szczypty)
- 2 g Pieprz czarny (2 szczypty)
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odcedź z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie wymieszaj ją z wędzoną papryką.
- Warzywa umyj i pokrój.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
19:00 Kolacja – Pieczone bataty z hummusem
fot. Peater.net
- Kalorie 395 kcal
- Białko 8 g
- Węglowodany 48 g
- Tłuszcze 21 g
- Błonnik 11 g
Składniki:
- 137 g Batat (0,5 szt.)
- 64 g Hummus tradycyjny z ciecierzycy (4 łyżki)
- 51 g Granat (3 łyżki)
- 9 g Rukola (0,5 szklanki)
- 7 ml Olej rzepakowy rafinowany (1 łyżka)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
- 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)
Przygotowanie:
- Batat umyj, obierz, przekrój na pół, skrop olejem i dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 40-50 minut.
- Granat przekrój na pół i wyłuskaj ziarenka.
- Na połówkach batatów ułóż hummus, a następnie posyp granatem i rukolą.
Dzień 3
- Kalorie 1980 kcal
- Białko 98 g
- Węglowodany 254 g
- Tłuszcze 74 g
- Błonnik 34 g
07:00 Śniadanie – Pudding z tapioki na mleku z bananem i owocami leśnymi
fot. Peater.net
- Kalorie 402 kcal
- Białko 12 g
- Węglowodany 75 g
- Tłuszcze 9 g
- Błonnik 6 g
Składniki:
- 76 g Tapioka, granulat mały (4 łyżki)
- 250 ml Mleko UHT 2% tłuszczu (1 szklanka)
- 110 g Banan (1 szt.)
- 116 g Mieszanka owoców leśnych mrożona (0,75 szklanki)
- 9 ml Syrop klonowy (3 łyżeczki)
Przygotowanie:
- W garnku umieść mleko i zagotuj.
- Do gotującego się mleka wsyp tapiokę i mrożone owoce. Gotuj je na wolnym ogniu, co chwilę mieszając, przez 20-25 minut do czasu, aż perełki staną się przezroczyste i miękkie.
- Owoc obierz i pokrój.
- Pudding przełóż do miseczki, dodaj miód, wymieszaj i odstaw do stężenia. Na wierzchu ułóż owoce.
10:00 Drugie śniadanie – Sałatka owocowa z jabłkiem, pomarańczą, kiwi i orzechami włoskimi
fot. Peater.net
- Kalorie 230 kcal
- Białko 3 g
- Węglowodany 50 g
- Tłuszcze 5 g
- Błonnik 8 g
Składniki:
- 226 g Jabłko (1 szt.)
- 112 g Pomarańcza (0,5 szt.)
- 68 g Kiwi (1 szt.)
- 6 g Orzechy włoskie (2 szt.)
Przygotowanie:
- Owoce obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
13:00 Obiad – Dorsz pieczony z orzechami włoskimi, bataty gotowane, surówka z roszponki, ogórka, pomidorów suszonych i oliwek
fot. Peater.net
- Kalorie 701 kcal
- Białko 52 g
- Węglowodany 54 g
- Tłuszcze 34 g
- Błonnik 11 g
Dorsz pieczony z orzechami włoskimi:
Składniki:
- 250 g Dorsz świeży, filet
- 7 g Czosnek (1 ząbek)
- 4 g Pietruszka, natka świeża (2 łyżki)
- 16 g Orzechy włoskie (1 łyżka)
- 16 g Masło ekstra, 82% tłuszczu (2 łyżeczki)
- 9 ml Sok z cytryny (1 łyżka)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
- 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Natkę z pietruszki i orzechy posiekaj.
- Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posyp przyprawami.
- Następnie przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp natką oraz orzechami, wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
- Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Bataty gotowane
Składniki:
- 137 g Batat (0,5 szt.)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
Przygotowanie:
- Batata umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 15-20 minut (w zależności od ich wielkości), a następnie odcedź.
Surówka z roszponki, ogórka, pomidorów suszonych i oliwek
Składniki:
- 12 g Roszponka (1 szklanka)
- 18 g Oliwki czarne marynowane (1 łyżka)
- 25 g Pomidor suszony (5 plastrów)
- 87 g Ogórek szklarniowy około (0,5 szt.)
- 7 ml Oliwa z oliwek nierafinowana (1 łyżka)
- 1 g Sól biała (1 szczypta)
- 2 g Pieprz czarny (2 szczypty)
- 1 g Zioła prowansalskie (2 szczypty)
Przygotowanie:
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Sałatę umyj i osusz.
- Oliwki odsącz z zalewy i przekrój na połówki.
- Ogórka umyj i pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki przełóż do naczynia, dodaj tłuszcz oraz przyprawy. Całość wymieszaj.
16:00 Podwieczorek – Kulki amarantusowo-orzechowe
fot. Peater.net
- Kalorie 232 kcal
- Białko 9 g
- Węglowodany 21 g
- Tłuszcze 13 g
- Błonnik 3 g
Składniki:
- 13 g Amarantus ekspandowany (1 szklanka)
- 26 g Masło orzechowe (1 łyżka)
- 12 ml Syrop klonowy (4 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym.
- Następnie dodaj amarantus i ponownie wymieszaj.
- Z przygotowanej masy uformuj kulki i wstaw je na minimum godzinę do lodówki.
19:00 Kolacja – Kanapki z szynką, papryką i rukolą (bezglutenowe)
- Kalorie 415 kcal
- Białko 21 g
- Węglowodany 54 g
- Tłuszcze 13 g
- Błonnik 5 g
Składniki:
- 96 g Chleb gryczany (3 kromki)
- 69 g Szynka z indyka (3 plastry)
- 111 g Papryka czerwona (0,5 szt.)
- 9 g Rukola (0,5 szklanki)
- 16 g Margaryna, 100% roślinna (2 łyżeczki)
- 1 g Pieprz czarny (1 szczypta)
Przygotowanie:
- Paprykę umyj i pokrój.
- Pieczywo pokrój i posmaruj tłuszczem.
- Na pieczywie ułóż sałatę, szynkę oraz paprykę i dopraw pieprzem.
Zobacz też:
Choroba Duhringa, czyli skórna postać celiakii
Jakie są powikłania nieleczonej celiakii?
Ekspert: Ewelina Ogrzewała – dietetyk platformy żywieniowej Peater. W zespołe Peater odpowiada za zagadnienia z dziedziny dietetyki klinicznej. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Stypendystka lokalnego programu „Agrafka Agory” 2017/2018, dzięki któremu zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych oraz warsztaty dla dzieci. Doświadczenie w zawodzie zdobywa prowadząc indywidualnych pacjentów. Swój wolny czas poświęca na regularną aktywność fizyczną, która jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!