Dieta przy refluksie żołądkowo-jelitowym

Jednym z najczęstszych noworocznych postanowień jest dieta. fot. Fotolia
Jakie produkty są wskazane, a jakie przeciwwskazane w chorobie refluksowej? Na czym polega dieta przy refluksie żołądkowo-jelitowym? Jakich wskazówek dietetycznych warto przestrzegać, aby zapobiec refluksowi? O czym warto pamiętać w profilaktyce refluksu żołądkowo-jelitowego?
/ 20.06.2012 11:25
Jednym z najczęstszych noworocznych postanowień jest dieta. fot. Fotolia

Refluks - na czym polega choroba?

Refluks polega na zarzucaniu treści żołądka do przełyku, co może powodować uszkodzenie nabłonka przełyku. Najczęstszymi objawami refluksu żołądkowo-jelitowego są: zgaga, kwaśne odbijanie, nudności, wymioty oraz uczucie niesmaku w ustach.

Profilaktyka w chorobie refluksowej

W profilaktyce choroby refluksowej doradza się zmianę stylu życia, gdyż może to wpłynąć korzystnie na przebieg choroby.

Zmiana nawyków i zachowań dotyczy:

  • redukcji masy ciała (choroba częściej dotyczy osób otyłych);
  • zaprzestaniu palenia;
  • rezygnacji z noszenia obcisłej odzieży i mocno ściskających pasków;
  • unikania leżenia tuż po posiłkach;
  • sypianie z uniesioną górną częścią ciała.

Warto wiedzieć: Walka z refluksem - zalecenia pozażywieniowe

Wskazówki dietetyczne w chorobie refluksowej

Dieta przy refluksie powinna być lekkostrawna, aby pożywienie nie zalegało w żołądku. Zaleca się ograniczenie spożycia tłustych produktów i potraw, ostrych przypraw, warzyw cebulowych oraz słodyczy. Cofaniu treści żołądkowej sprzyjają również kawa, mocna herbata, alkohol, mięta pieprzowa i czekolada – a więc tych produktów również należy unikać.

Uczucie pieczenia mogą nasilać kwaśne soki (cytrusowe i pomidorowy). Aby zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości, spożywaj chudy nabiał oraz drób (szczególnie w okresie nasilenia objawów). Posiłki powinny być mniej obfite oraz spożywane częściej – ostatni spożyj co najmniej 3 godziny przed snem. Pokarmy spożywaj powoli i w spokoju, dokładnie przeżuwając każdy kęs.

Na czym polega dieta przy refluksie?

Tabela. Produkty wskazane i przeciwwskazane w chorobie refluksowej.

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE

PRODUKTY WSKAZANE

Kawa, mocna herbata, alkohol oraz nikotyna i orzechy

Woda, soki (nie kwaśne), herbaty owocowe, rumianek

Produkty tłuste, np.:

  • sery żółte i topione, śmietana,
  • masło, smalec, majonez
  • tłuste wędliny (boczek, pasztet),
  • mięsa (wieprzowina, tłuste części), drób taki jak: kaczka, gęś; podroby,
  • smażone, pieczone potrawy,
  • tłuste zupy gotowane na kościach, drobiu ze skórą, zabielone śmietaną,
  • frytki, placki ziemniaczane.

Produkty o mniejszej zawartości tłuszczu:

  • chudy twaróg, jogurt naturalny,
  • twarożek do smarowania kanapek
  • wędliny z drobiu,
  • chude ryby (dorsz, mintaj), drób: kurczak, indyk, czasem dobrej klasy wołowina,
  • potrawy gotowane, duszone, grillowane,
  • zupy na piersi np. z kurczaka bez skór i bez zaprawiania,
  • gotowane ziemniaki, ryż, kasze.

Produkty o dużej zawartości cukrów prostych:

  • kakao, czekolada, bita śmietana, lody, torty, dżemy wysokosłodzone,

Owoce i soki cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, cytryna),

Chleby razowe i pełnoziarniste

Produkty o zmniejszonej zawartości cukrów prostych:

  • dżemy o obniżonej zawartości cukru, kisiele, musy, galaretki, biszkopty, ciasto drożdżowe,

Owoce inne niż cytrusowe (banan dobry na zgagę),

Chleb pszenny typu graham

Potrawy pikantne (chilli, pieprz, ostra papryka, czosnek, curry) i kwaśne oraz sól

Ostre przyprawy można zastąpić łagodnymi ziołami: tymianek, majeranek, bazylia itp.

Warzywa cebulowe (cebula, czosnek), szparagi, karczochy, pomidory i przetwory pomidorowe

Chude produkty białkowe w mocnym refluksie np. jogurt, twarożek, chudy drób

Polecamy: Skalpel w walce z refluksem

Autor: Joanna Scheffs

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA