Refluks - na czym polega choroba?
Refluks polega na zarzucaniu treści żołądka do przełyku, co może powodować uszkodzenie nabłonka przełyku. Najczęstszymi objawami refluksu żołądkowo-jelitowego są: zgaga, kwaśne odbijanie, nudności, wymioty oraz uczucie niesmaku w ustach.
Profilaktyka w chorobie refluksowej
W profilaktyce choroby refluksowej doradza się zmianę stylu życia, gdyż może to wpłynąć korzystnie na przebieg choroby.
Zmiana nawyków i zachowań dotyczy:
- redukcji masy ciała (choroba częściej dotyczy osób otyłych);
- zaprzestaniu palenia;
- rezygnacji z noszenia obcisłej odzieży i mocno ściskających pasków;
- unikania leżenia tuż po posiłkach;
- sypianie z uniesioną górną częścią ciała.
Warto wiedzieć: Walka z refluksem - zalecenia pozażywieniowe
Wskazówki dietetyczne w chorobie refluksowej
Dieta przy refluksie powinna być lekkostrawna, aby pożywienie nie zalegało w żołądku. Zaleca się ograniczenie spożycia tłustych produktów i potraw, ostrych przypraw, warzyw cebulowych oraz słodyczy. Cofaniu treści żołądkowej sprzyjają również kawa, mocna herbata, alkohol, mięta pieprzowa i czekolada – a więc tych produktów również należy unikać.
Uczucie pieczenia mogą nasilać kwaśne soki (cytrusowe i pomidorowy). Aby zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości, spożywaj chudy nabiał oraz drób (szczególnie w okresie nasilenia objawów). Posiłki powinny być mniej obfite oraz spożywane częściej – ostatni spożyj co najmniej 3 godziny przed snem. Pokarmy spożywaj powoli i w spokoju, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
Na czym polega dieta przy refluksie?
Tabela. Produkty wskazane i przeciwwskazane w chorobie refluksowej.
PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE |
PRODUKTY WSKAZANE |
Kawa, mocna herbata, alkohol oraz nikotyna i orzechy |
Woda, soki (nie kwaśne), herbaty owocowe, rumianek |
Produkty tłuste, np.:
|
Produkty o mniejszej zawartości tłuszczu:
|
Produkty o dużej zawartości cukrów prostych:
Owoce i soki cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, cytryna), Chleby razowe i pełnoziarniste |
Produkty o zmniejszonej zawartości cukrów prostych:
Owoce inne niż cytrusowe (banan dobry na zgagę), Chleb pszenny typu graham |
Potrawy pikantne (chilli, pieprz, ostra papryka, czosnek, curry) i kwaśne oraz sól |
Ostre przyprawy można zastąpić łagodnymi ziołami: tymianek, majeranek, bazylia itp. |
Warzywa cebulowe (cebula, czosnek), szparagi, karczochy, pomidory i przetwory pomidorowe |
Chude produkty białkowe w mocnym refluksie np. jogurt, twarożek, chudy drób |
Polecamy: Skalpel w walce z refluksem
Autor: Joanna Scheffs
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!