Ksylitol (cukier brzozowy) - słodzik, który chroni zęby przed próchnicą!

Zdrowy, biały uśmiech kobiety bez próchnicy
Ksylitol (inaczej cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który wzmacnia zęby i zapobiega powstawaniu próchnicy. Dlaczego warto wybierać produkty z ksylitolem?
Barbara Dąbrowska / 18.03.2019 13:36
Zdrowy, biały uśmiech kobiety bez próchnicy

Ksylitol chroni szkliwo zębów

W jamie ustnej człowieka znajduje się ponad 400 rodzajów bakterii. Większość z nich jest nieszkodliwa, ale w połączeniu z cukrem mogą przynieść katastrofalne skutki dla zębów i dziąseł. Bakterie wykorzystują cukry jako pożywkę, produkują kwasy powodujące demineralizację szkliwa i osłabiając je.

Nie bez powodu stomatolodzy zalecają, by po każdym posiłku żuć gumę. To dlatego, że w jej składzie znajduje się ksylitol, który ma korzystne dla zdrowia zębów właściwości. Słodzik przywraca zasadowe środowisko w jamie ustnej i pobudza wytwarzanie śliny, naturalnej ochrony szkliwa przed szkodliwymi bakteriami.

Ksylitol to alkohol z grupy polioli, który  w przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie fermentuje w jamie ustnej i tym samym nie zamienia się w kwasy. Wręcz przeciwnie: wzmacnia proces mineralizacji szkliwa i chroni przed dalszymi zmianami próchniczymi
–  lek. stomatolog Monika Stachowicz 
Centrum Leczenia i Profilaktyki Paradontozy Periodent w Warszawie.

Dodatkowym bonusem słodzika jest zwolnienie tempa powstawania kamienia nazębnego. Zmniejsza ilość nierozpuszczalnych polisacharydów i zwiększa udział tych rozpuszczalnych. Dzięki temu płytka nie przylega tak ściśle do zębów i łatwiej jest ją usunąć przez szczotkowanie oraz przepływ śliny.

Zamiast cukru ksylitol!

Słodycze i picie napojów gazowanych słodzonych to najczęstsze przyczyny powstawania próchnicy.

By mieć zdrowe, piękne zęby wcale nie musimy odmawiać sobie czekoladowych przyjemności. Wystarczy, że będziemy wkładać do sklepowego koszyka te produkty, które zamiast  zwykłego cukru zawierają w swoim składzie ksylitol. Na etykietach produktów jest on oznaczony symbolem E967.
– tłumaczy lek. stomatolog Monika Stachowicz.

Ksylitol znajduje się również w sosach, dżemach, galaretkach, musztardach i mrożonych owocach morza. Ksylitol jest też naturalnym składnikiem niektórych owoców i warzyw, np. truskawek, malin, kalafiorów, szpinaku i sałaty.

W jakich produktach występuje ksylitol?

Ksylitol znajdziesz również w pastach do zębów, które mogą stosować małe dzieci już od pierwszego ząbka. W przeciwieństwie do fluoru słodzik ten bezpieczny nawet, gdy maluch przypadkiem połknie pastę. Rodzice mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy u swoich dzieci, wycierając im dziąsła i pierwsze zęby chusteczkami nasączonymi ksylitolem. Są przyjazne dla najmłodszych, bo mają owocowe smaki.

Cukier brzozowy zapobiega suchości w ustach

Produkty, które mają w swoim składzie ksylitol, stymulują wytwarzanie śliny, dlatego są one wskazane dla osób cierpiących na suchość w ustach. O tym schorzeniu świadczyć mogą spierzchnięte wargi, drapanie w gardle i piekący język.

Kserostomia to choroba, której nie należy bagatelizować. Przez wytwarzanie małych ilości śliny, możemy nabawić się chorób przyzębia i ubytków. Suchość w ustach mogą powodować np. nadciśnienie, cukrzyca, problemy z tarczycą i nerkami, niedobór witaminy z grupy B i żelaza, nałogowe palenie papierosów oraz silne emocje.
- wyjaśnia lek. stomatolog Monika Stachowicz

Przyczyną kserostomii mogą być także zażywane przez nas leki, np. obniżające ciśnienie krwi, nasenne, przeciwalergiczne, moczopędne, jak i przeciwbólowo-rozkurczowe. Suchość w ustach jest naturalnym zjawiskiem u osób w podeszłym wieku czy po chemio i radioterapii.

Ślina, której wytwarzanie pobudza ksylitol, stanowi naturalną ochronę zębów i jamy ustnej. Ogranicza przyleganie bakterii, niszczy je, hamuje ich powstawanie, przywraca prawidłowe pH i równowagę kwasowo-zasadową w ustach. 

Żucie gum i ssanie cukierków z ksylitolem nie uchroni cię całkowicie przed próchnicą, ubytkami i chorobami przyzębia. Pamiętaj o podstawowych zasadach higieny jamy ustnejunikaj przekąsek pomiędzy posiłkami i picia gazowanych napojów. Regularnie poddawaj się także zabiegowi fluoryzacji, który wzmocni szkliwo, dzięki czemu stanie się ono bardziej odporne na działanie kwasów i bakterii.

Źródło: Materiały prasowe

Dowiedz się więcej o ksylitolu:
Ksylitol czy stewia? Wybierz najlepszy słodzik! Bitwa na argumenty
Olej kokosowy, ksylitol i inne superfoods - czy na pewno są zdrowe?
7 powodów, dla których warto zamienić biały cukier na ksylitol
 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA