Przyczyny wychudzenia
Bezpośrednią przyczyną niedożywienia jest niedobór energii, białka oraz innych składników odżywczych. Jeżeli w ciągu dnia nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej podaży energii, wówczas podczas tzw. deficytu energetycznego, organizm zaczyna korzystać ze swoich własnych zasobów, czerpiąc energię z rozpadu tkanek. Brak regularnego spożywania wartościowych posiłków może doprowadzić do niebezpiecznego stanu, który grozi niedożywieniem. Innymi przyczynami mogą być stany chorobowe, tj.: nowotwory, jadłowstręt na tle psychicznym, marskość wątroby, przewlekłe choroby zakaźne, zespół złego wchłaniania oraz wiele innych dolegliwości.
Objawy niedożywienia
U osób wychudzonych można zaobserwować spadek masy ciała, zanik mięśni oraz całkowity zanik tkanki tłuszczowej. Postawa tych osób bardzo często jest przygarbiona, ich skóra jest cienka, wysuszona i chłodna, ma odcień żółtawy, włosy i paznokcie zaczynają się łamać. W skrajnych przypadkach chorzy mają zdecydowanie obniżoną temperaturę ciała, mogą pojawić się obrzęki, opuchlizny. Niedożywione kobiety są narażone na zanik miesiączki, natomiast mężczyźni mogą cierpieć z powodu impotencji. Osoby niedożywione skarżą się także na problemy natury psychicznej, tj.: rozdrażnienie, apatia, a nawet depresja. Brak odpowiedniego odżywienia organizmu może prowadzić do niedokrwistości, wzrostu podatności na infekcje, dalszego wyniszczenia organizmu, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.
Dowiedz się: Czym jest anoreksja?
Leczenie – dieta
Jeśli przyczyną niedożywienia są problemy psychiczne (bulimia, anoreksja), należy niezwłocznie zgłosić się do psychologa a następnie sukcesywnie zacząć wprowadzać odpowiednią dietę. Oprócz leczenia danej jednostki chorobowej olbrzymią rolę odgrywa dieta. Żywienie osób wychudzonych powinno się rozpoczynać małymi krokami od diety niskoenergetycznej zwykle o konsystencji płynno-papkowatej. Wskazane są tutaj wszelkiego rodzaju przeciery owocowe, owocowo-warzywne, musy oraz kaszki. Następnie można stopniowo zacząć wprowadzać produkty bogato-energetyczne, obfitujące w białko oraz pozostałe składniki odżywcze.
Doskonałym pomysłem dla osób z niedowagą są różnego rodzaju wysokoenergetyczne preparaty odżywcze, tzw. Nutridrinki. Jako środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, dostarczają organizmowi dawkę niezbędnych witamin i składników odżywczych w niewielkiej objętości.
Jakie produkty spożywać?
W większej ilości należy spożywać produkty zawierające węglowodany, gdyż stanowią uzupełnienie posiłków w wartość energetyczną. Zalecane są produkty o wysokiej wartości energetycznej, a małej objętości, tj.: dżemy i miód. Warzywa i owoce starajmy się spożywać w postaci surówek i soków. Wskazany jest dodatek cukru do wszystkich napojów, koktajli, soków owocowo-warzywnych. Chcąc odżywić nasz organizm, starajmy się dostarczać mu produktów obfite w białko, najlepiej pochodzenia zwierzęcego. Należy ponadto spożywać produkty bogate w witaminy, wapń i składniki mineralne. Pożądanym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory, których podaż powinna wynosić ok. 1 l/dobę. Z racji tego, iż chorzy najczęściej źle znoszą tłuste pokarmy, po przeciążeniu tłuszczem tracą łaknienie, źródłami tłuszczu powinny być: masło, oleje, mleko pełnotłuste, śmietanka, lody oraz sery śmietankowe. Bardzo ważne jest częste, regularne podawanie posiłków w mniejszych ilościach. Potrawy można przyrządzać w dowolny sposób, zwracając uwagę na ich urozmaicenie, walory smakowe oraz estetykę podawania.
Przeczytaj: Jak zapobiegać niedożywieniu w mukowiscydozie?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!