O czym może świadczyć brak apetytu?

Brak apetytu na każdym z etapów życia człowieka jest objawem niepokojącym. Długotrwały słaby apetyt sprzyja niedoborom pokarmowym i niedożywieniu organizmu. Czy zawsze brak łaknienia jest objawem groźnej choroby takiej jak nowotwór? Jak należy postępować?
/ 05.03.2014 10:18

fot. Fotolia

Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania?

Brak apetytu bądź zainteresowania jedzeniem u starszych dzieci w wieku szkolnym czy młodzieży należy rozważyć w kierunku zaburzeń odżywiania, takich jak anoreksja czy bulimia. Problem ten dotyczy coraz większej liczby dzieci i młodzieży, ale również osób dorosłych, zarówno kobiet, jak i mężczyzn.

Jeśli zauważamy niepokojące objawy (w postaci niechęci do jedzenia, bezpodstawnego chudnięcia, wzmożonego zainteresowania swoja sylwetką czy zachowań związanych z częstymi wymiotami czy innymi problemami gastrycznymi), należy bezzwłocznie skonsultować z lekarzem i/lub psychologiem.

Podjęcie kompleksowego leczenia zapobiega negatywnym skutkom niedożywienia organizmu, do którego dochodzi podczas choroby.

Objawem jakiej choroby bywa brak apetytu?

Brak apetytu u osób dorosłych może być jednym z objawów w przebiegu wielu różnych jednostek chorobowych, m.in.:

  • chorób z gorączką (przeziębienia, grypa, choroby układu oddechowego),
  • niedokrwistości,
  • chorób przewodu pokarmowego, np. nieżyt żołądka i jelit, zespoły złego wchłaniania, np. celiakia,  choroby trzustki, choroby wątroby, kamicy żółciowej, stany zapalne jelit,
  • chorób endokrynologicznych, m.in. nadczynność tarczycy, niedoczynność przysadki, niedoczynność nadnerczy,
  • choroby nowotworowej,
  • chorób układu krążenia przebiegające z niewydolnością,
  • depresji, alkoholizmu, narkomanii.

Zobacz też: Niesamowite przypadki łaknienia spaczonego

Co robić, gdy nie mamy apetytu?

Diagnoza przyczyny braku apetytu powinna być zawsze konsultowana z lekarzem na podstawie współistniejących dolegliwości.

Osobom cierpiącym na brak łaknienia poleca się:

  • jadanie częstych, lecz małych objętościowo posiłków, nawet co 2 godziny;
  • sięganie po produkty/potrawy najbardziej lubiane oraz atrakcyjne pod względem sensorycznym;
  • używanie różnorodnych przypraw nadających wyraźny, atrakcyjny smak potrawom;
  • dbałość o estetykę podania posiłków oraz odpowiednią atmosferę jedzenia.

Warto zaznaczyć, że brak apetytu i przyjmowanie pokarmów w ilości mniejszej niż 50% zapotrzebowania w okresie dłuższym niż 10 dni może przyczynić się do wystąpienia niedożywienia organizmu. Dlatego nagła zmiana postaw wobec jedzenia powinna być konsultowana z dietetykiem i/ lub lekarzem. 

Zobacz też: Co robić, gdy dziecko nie chce jeść?

Oprac. mgr Diana Wolańska, dietetyk, Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ).

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!