zapalenie wyrostka fot. Fotolia

Zatrucia pokarmowe – objawy i zapobieganie

Wymioty, biegunka i ból brzucha to objawy zatrucia pokarmowego, któremu łatwo zapobiegać. Oto 5 zasad, które warto wprowadzić w życie, jeśli chcemy uniknąć groźnych drobnoustrojów!
Marta Słupska / 05.09.2016 13:38
zapalenie wyrostka fot. Fotolia

Przyczyną zatruć pokarmowych są najczęściej: bakteria E. coli, gronkowiec, salmonellapałeczki jadu kiełbasianego, yersinia i listeria, a ich objawy to: nudności, wymioty, biegunka i ból brzucha. Aby uniknąć zatruć, należy przede wszystkim przestrzegać higieny. O czym nie wolno zapominać?

1. Dbaj o higienę

Nawet niewielki kontakt z chorobotwórczymi mikroorganizmami może prowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych. Mogą być one przenoszone na brudnych rękach, deskach do krojenia, sprzęcie czy ubraniach. Mikroorganizmy takie znajdują się głównie w płynach, wodzie, a także na ciele ludzi i zwierząt. Jak ich unikać?

  1. Po wyjściu z toalety i przed sięgnięciem po coś do jedzenia trzeba bezwzględnie umyć ręce.
  2. Należy odkażać powierzchnie i sprzęty, które mają kontakt z żywnością i te potrzebne podczas gotowania.
  3. Warto chronić kuchnię i żywność przed zwierzętami i owadami.

2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

Surowa żywność może zawierać niebezpieczne mikroorganizmy – przede wszystkim należy uważać na mięso oraz owoce morza. Warto dołożyć wszelkich starań, by nie przenosić drobnoustrojów z takich produktów na inną żywność podczas przygotowywania i magazynowania. Jak to robić?

  1. Należy oddzielać surowe mięso i owoce morza od innego jedzenia.
  2. Do przygotowywania surowej żywności zaleca się używać oddzielnego sprzętu i przedmiotów, w tym przede wszystkim noży i desek do krojenia.
  3. Warto magazynować żywność w oddzielnych pojemnikach tak, by surowa nie miała kontaktu z już ugotowaną.

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego? 

3. Dokładnie gotuj

Pamiętajmy, że właściwa obróbka termiczna pozwala pozbyć się prawie wszystkich zagrażających nam drobnoustrojów. Porządne podgrzanie żywności (do temperatury 70⁰C) zapewnia nam więc bezpieczeństwo. Szczególnie ważne jest to w przypadku mięsa mielonego, dużych partii mięsa oraz drobiu. O czym nie wolno zapominać?

  1. Gotujmy dokładnie żywność – szczególnie mięso, jaja i owoce morza.
  2. Odgrzewajmy żywność w temperaturze powyżej 70⁰C.
  3. Zupy doprowadzajmy do wrzenia, by mieć pewność, że osiągnęły temperaturę 70⁰C.

4. Przechowuj żywność w odpowiedniej temperaturze

W temperaturze pokojowej mikroorganizmy mogą się szybko namnażać, ich wzrost jest natomiast wolniejszy (lub wstrzymany) w temperaturze poniżej 5⁰C i powyżej 60⁰C. To dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie jedzenia. Warto przestrzegać poniższych zaleceń:

  1. Nie powinniśmy rozmrażać jedzenia w temperaturze pokojowej (lepiej zanurzyć je na przykład w ciepłej wodzie).
  2. Nie należy przechowywać żywności zbyt długo – nawet w lodówce.
  3. Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty należy przechowywać w lodówce (w temperaturze poniżej 5⁰C).
  4. Nie przetrzymujmy ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny.

5. Używaj bezpiecznej żywności oraz wody

Nie zawsze o tym pamiętamy, ale niebezpieczne mikroorganizmy i substancje chemiczne mogą przebywać w spożywanej przez nas wodzie, a także w używanym w kuchni lodzie. W uszkodzonej lub spleśniałej żywności mogą czaić się natomiast substancje toksyczne. Aby uniknąć zagrożenia, należy obniżać ryzyko zakażenia, stosując proste metody – na przykład mycie i obieranie warzyw i owoców. O czym jeszcze warto pamiętać?

  1. Nie jedzmy żywności po dacie jej przydatności do spożycia.
  2. Wybierajmy żywność bezpieczną, odpowiednio przetworzoną, np. pasteryzowane mleko.
  3. Używajmy wody z bezpiecznego źródła.
  4. Myjmy warzywa i owoce przed jedzeniem. 

Jak sobie pomóc w zatruciu pokarmowym? 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!