Przyczyną zatruć pokarmowych są najczęściej: bakteria E. coli, gronkowiec, salmonella, pałeczki jadu kiełbasianego, yersinia i listeria, a ich objawy to: nudności, wymioty, biegunka i ból brzucha. Aby uniknąć zatruć, należy przede wszystkim przestrzegać higieny. O czym nie wolno zapominać?
1. Dbaj o higienę
Nawet niewielki kontakt z chorobotwórczymi mikroorganizmami może prowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych. Mogą być one przenoszone na brudnych rękach, deskach do krojenia, sprzęcie czy ubraniach. Mikroorganizmy takie znajdują się głównie w płynach, wodzie, a także na ciele ludzi i zwierząt. Jak ich unikać?
- Po wyjściu z toalety i przed sięgnięciem po coś do jedzenia trzeba bezwzględnie umyć ręce.
- Należy odkażać powierzchnie i sprzęty, które mają kontakt z żywnością i te potrzebne podczas gotowania.
- Warto chronić kuchnię i żywność przed zwierzętami i owadami.
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Surowa żywność może zawierać niebezpieczne mikroorganizmy – przede wszystkim należy uważać na mięso oraz owoce morza. Warto dołożyć wszelkich starań, by nie przenosić drobnoustrojów z takich produktów na inną żywność podczas przygotowywania i magazynowania. Jak to robić?
- Należy oddzielać surowe mięso i owoce morza od innego jedzenia.
- Do przygotowywania surowej żywności zaleca się używać oddzielnego sprzętu i przedmiotów, w tym przede wszystkim noży i desek do krojenia.
- Warto magazynować żywność w oddzielnych pojemnikach tak, by surowa nie miała kontaktu z już ugotowaną.
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
3. Dokładnie gotuj
Pamiętajmy, że właściwa obróbka termiczna pozwala pozbyć się prawie wszystkich zagrażających nam drobnoustrojów. Porządne podgrzanie żywności (do temperatury 70⁰C) zapewnia nam więc bezpieczeństwo. Szczególnie ważne jest to w przypadku mięsa mielonego, dużych partii mięsa oraz drobiu. O czym nie wolno zapominać?
- Gotujmy dokładnie żywność – szczególnie mięso, jaja i owoce morza.
- Odgrzewajmy żywność w temperaturze powyżej 70⁰C.
- Zupy doprowadzajmy do wrzenia, by mieć pewność, że osiągnęły temperaturę 70⁰C.
4. Przechowuj żywność w odpowiedniej temperaturze
W temperaturze pokojowej mikroorganizmy mogą się szybko namnażać, ich wzrost jest natomiast wolniejszy (lub wstrzymany) w temperaturze poniżej 5⁰C i powyżej 60⁰C. To dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie jedzenia. Warto przestrzegać poniższych zaleceń:
- Nie powinniśmy rozmrażać jedzenia w temperaturze pokojowej (lepiej zanurzyć je na przykład w ciepłej wodzie).
- Nie należy przechowywać żywności zbyt długo – nawet w lodówce.
- Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty należy przechowywać w lodówce (w temperaturze poniżej 5⁰C).
- Nie przetrzymujmy ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny.
5. Używaj bezpiecznej żywności oraz wody
Nie zawsze o tym pamiętamy, ale niebezpieczne mikroorganizmy i substancje chemiczne mogą przebywać w spożywanej przez nas wodzie, a także w używanym w kuchni lodzie. W uszkodzonej lub spleśniałej żywności mogą czaić się natomiast substancje toksyczne. Aby uniknąć zagrożenia, należy obniżać ryzyko zakażenia, stosując proste metody – na przykład mycie i obieranie warzyw i owoców. O czym jeszcze warto pamiętać?
- Nie jedzmy żywności po dacie jej przydatności do spożycia.
- Wybierajmy żywność bezpieczną, odpowiednio przetworzoną, np. pasteryzowane mleko.
- Używajmy wody z bezpiecznego źródła.
- Myjmy warzywa i owoce przed jedzeniem.
Jak sobie pomóc w zatruciu pokarmowym?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!