Interakcje leków z żywnością – tabela
Jak leki, które przyjmujemy, oddziałują z żywnością? Co z tego, co jemy, wchodzi w interakcje z lekami i zaburza ich wchłanianie? Zobacz tabelę składników, które najczęściej wpływają na działanie leków i dowiedz się, o co spytać lekarza.

- Kalorynka.pl
Światowa organizacja zdrowia szacuje, że jedynie 150-200 podstawowych leków jest niezbędnych do leczenia większości chorób na świecie. Tymczasem w Polsce 12-16 mln osób regularnie zażywa leki.
Według badań IŻŻ ponad 50% pacjentów nie zdaje sobie sprawy z wzajemnych oddziaływań żywności i leków. Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca, aby zadawać lekarzom pytania o interakcje leków z żywnością czy innymi lekami.
Jakie pytania warto zadać lekarzowi?
- Czy mogę przyjmować ten lek z innymi lekami?;
- Czy powinnam unikać jakichś produktów spożywczych?;
- Jak lek działa w moim organizmie?;
- Czy i gdzie mogę uzyskać dodatkowe informacje dotyczące interakcji?
Polecamy: Jakie obowiązki wobec pacjentów ma lekarz rodzinny?
Co może wpływać na działanie leku?
- szybkość metabolizmu,
- wiek,
- choroby np. nerek, wątroby,
- dieta,
- alkohol,
- używki,
- dawka leku,
- odwodnienie.
Na niektóre z tych czynników jak np. szybkość metabolizmu czy wiek nie mamy wpływu, ale to, co zjadamy, możemy jak najbardziej kontrolować i starać się unikać niektórych składników odżywczych, które wchodzą w interakcje z lekami.
Składniki najczęściej wchodzące w interakcje z lekami - tabela
Zobacz też: Jak dieta seniora wpływa na przyjmowane leki?