Interakcje leków z żywnością – tabela

Antybiotyki wchodzą w niebezpieczne oddziaływania z preparatami witaminowo-mineralnymi //fot. Fotolia
Jak leki, które przyjmujemy, oddziałują z żywnością? Co z tego, co jemy, wchodzi w interakcje z lekami i zaburza ich wchłanianie? Zobacz tabelę składników, które najczęściej wpływają na działanie leków i dowiedz się, o co spytać lekarza.
/ 01.12.2016 16:59
Antybiotyki wchodzą w niebezpieczne oddziaływania z preparatami witaminowo-mineralnymi //fot. Fotolia

Światowa organizacja zdrowia szacuje, że jedynie 150-200 podstawowych leków jest niezbędnych do leczenia większości chorób na świecie. Tymczasem w Polsce 12-16 mln osób regularnie zażywa leki.

Według badań IŻŻ ponad 50% pacjentów nie zdaje sobie sprawy z wzajemnych oddziaływań żywności i leków. Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca, aby zadawać lekarzom pytania o interakcje leków z żywnością czy innymi lekami.

Jakie pytania warto zadać lekarzowi?

  1. Czy mogę przyjmować ten lek z innymi lekami?;
  2. Czy powinnam unikać jakichś produktów spożywczych?;
  3. Jak lek działa w moim organizmie?;
  4. Czy i gdzie mogę uzyskać dodatkowe informacje dotyczące interakcji?

Polecamy: Jakie obowiązki wobec pacjentów ma lekarz rodzinny?

Co może wpływać na działanie leku?

  • szybkość metabolizmu,
  • wiek,
  • choroby np. nerek, wątroby,
  • dieta,
  • alkohol,
  • używki,
  • dawka leku,
  • odwodnienie.

Na niektóre z tych czynników jak np. szybkość metabolizmu czy wiek nie mamy wpływu, ale to, co zjadamy, możemy jak najbardziej kontrolować i starać się unikać niektórych składników odżywczych, które wchodzą w interakcje z lekami.

Składniki najczęściej wchodzące w interakcje z lekami - tabela

NAZWA SKŁADNIKA
WYSTĘPOWANIE
Błonnik pokarmowy
warzywa, owoce, otręby, pełnoziarniste produkty zbożowe
 
Tłuszcze
oleje, oliwa, masło, smalec
Kazeina
mleko, nabiał
Wapń
mleko, nabiał, sardynki, śledzie
Potas
groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, soja, orzechy, ziemniaki, ryby,  banany,  pełnoziarniste produkty zbożowe
Szczawiany
szpinak, herbata, kawa, rabarbar, szczaw
Fityniany
otręby, orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe
 
Fitozwiązki
czosnek, cebula, por, szczypior, karczoch, kapusta, brokuł
Żelazo
wątróbka, czerwone mięso, groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, soja
 

Zobacz też: Jak dieta seniora wpływa na przyjmowane leki?

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA