Światowa organizacja zdrowia szacuje, że jedynie 150-200 podstawowych leków jest niezbędnych do leczenia większości chorób na świecie. Tymczasem w Polsce 12-16 mln osób regularnie zażywa leki.
Według badań IŻŻ ponad 50% pacjentów nie zdaje sobie sprawy z wzajemnych oddziaływań żywności i leków. Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca, aby zadawać lekarzom pytania o interakcje leków z żywnością czy innymi lekami.
Jakie pytania warto zadać lekarzowi?
- Czy mogę przyjmować ten lek z innymi lekami?;
- Czy powinnam unikać jakichś produktów spożywczych?;
- Jak lek działa w moim organizmie?;
- Czy i gdzie mogę uzyskać dodatkowe informacje dotyczące interakcji?
Polecamy: Jakie obowiązki wobec pacjentów ma lekarz rodzinny?
Co może wpływać na działanie leku?
- szybkość metabolizmu,
- wiek,
- choroby np. nerek, wątroby,
- dieta,
- alkohol,
- używki,
- dawka leku,
- odwodnienie.
Na niektóre z tych czynników jak np. szybkość metabolizmu czy wiek nie mamy wpływu, ale to, co zjadamy, możemy jak najbardziej kontrolować i starać się unikać niektórych składników odżywczych, które wchodzą w interakcje z lekami.
Składniki najczęściej wchodzące w interakcje z lekami - tabela
NAZWA SKŁADNIKA
|
WYSTĘPOWANIE
|
Błonnik pokarmowy
|
warzywa, owoce, otręby, pełnoziarniste produkty zbożowe
|
Tłuszcze
|
oleje, oliwa, masło, smalec
|
Kazeina
|
mleko, nabiał
|
Wapń
|
mleko, nabiał, sardynki, śledzie
|
Potas
|
groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, soja, orzechy, ziemniaki, ryby, banany, pełnoziarniste produkty zbożowe
|
Szczawiany
|
szpinak, herbata, kawa, rabarbar, szczaw
|
Fityniany
|
otręby, orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe
|
Fitozwiązki
|
czosnek, cebula, por, szczypior, karczoch, kapusta, brokuł
|
Żelazo
|
wątróbka, czerwone mięso, groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, soja
|
Zobacz też: Jak dieta seniora wpływa na przyjmowane leki?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!