Reklama

Światowa organizacja zdrowia szacuje, że jedynie 150-200 podstawowych leków jest niezbędnych do leczenia większości chorób na świecie. Tymczasem w Polsce 12-16 mln osób regularnie zażywa leki.

Reklama

Według badań IŻŻ ponad 50% pacjentów nie zdaje sobie sprawy z wzajemnych oddziaływań żywności i leków. Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca, aby zadawać lekarzom pytania o interakcje leków z żywnością czy innymi lekami.

Jakie pytania warto zadać lekarzowi?

  1. Czy mogę przyjmować ten lek z innymi lekami?;
  2. Czy powinnam unikać jakichś produktów spożywczych?;
  3. Jak lek działa w moim organizmie?;
  4. Czy i gdzie mogę uzyskać dodatkowe informacje dotyczące interakcji?

Polecamy: Jakie obowiązki wobec pacjentów ma lekarz rodzinny?

Co może wpływać na działanie leku?

  • szybkość metabolizmu,
  • wiek,
  • choroby np. nerek, wątroby,
  • dieta,
  • alkohol,
  • używki,
  • dawka leku,
  • odwodnienie.

Na niektóre z tych czynników jak np. szybkość metabolizmu czy wiek nie mamy wpływu, ale to, co zjadamy, możemy jak najbardziej kontrolować i starać się unikać niektórych składników odżywczych, które wchodzą w interakcje z lekami.

Składniki najczęściej wchodzące w interakcje z lekami - tabela

Zobacz też: Jak dieta seniora wpływa na przyjmowane leki?

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!